Prvi april, Zakon o radu, tribina - drugi dio priče- agencije za privremeno zapošljavanje

Kao što sam najavila evo i drugog dijela priče. Prisjetimo se, prvog travnja Hrvatski laburisti-Stranka rada ogranak Velika Gorica organiziraju tribinu sa temom Zakona o radu i položaju žena sada, i ukoliko se spomenuti Zakon donese.

Kako sam Vam u prošlom tekstu napisala da sam godinama radila na određeno i kako su nakon 5 godina nas 11 poslali na čekanje 2 mjeseca i 1 dan sada slijedi dio nakon poziva nakon tog perioda.

Pred sam raskid ugovora svi su obećavali povratak na naša radna mjesta, istu plaću i ista prava. No, kada je stigla obavijest proslijeđenim mailom pisalo je sljedeće: Poštovani, 15. ožujka vraćate se na posao no preko agencije za privremeno zapošljavanje, vaši podaci su proslijeđeni u agenciju i uskoro ćete primiti poziv za potpisivanje ugovora.

Nakon što smo pročitali mail jedno 110 puta i dalje nam nije bilo jasno što se dogodilo, koga god smo pitali odgovor je bio isti, slijeganje ramenima i žao nam je. Da, žao im je bilo, moš' mislit. Nakon 5 godina eto malo ćemo u agenciju i njima je žao?! Cilj: ušteda. Eh i to je upitno sad, di je ušteda ako radnici moraju imati ista prava? Kako agencija posluje u plusu ako firma ne plaća nikakvu proviziju, a meni će plaća i prava bit ista? 8. ožujka je održan štrajk upozorenja kompaniji, jedan od zahtjeva kolektivnog pregovaranja bio je nemogućnost zapošljavanja ikoga na tom radnom mjestu preko agencija. Moje tadašnje radno mjesto zahtjeva školovanje, obnavljanje dozvole, liječničke preglede... Sve to može raditi samo licencirana kompanija, što je u ovom slučaju bila moja tadašnja firma. Agencija je dakle samo obavila selekciju i dala te neke ugovore da bi kompanija i dalje školovala nove ljude, a nas 11... nas 11 je došlo na potpisivanje ugovora koji je bio krajnje sramotan. Da bi izbjegli zakonsku obvezu jednakih prava izmjenjeno nam je radno mjesto, naravno samo na papiru. Naši radni zadaci ostali su isti no na papiru smo bili nešto drugo. To je nosilo manju plaću, najmanju u kompaniji, daleko manju od one koju smo imali, manja prava, plaćanje liječničkih pregleda, sanitarnih iskaznica, ne isplaćivanje prijevoza... Sve što smo imali do prije dva mjeseca više imali nismo. Nakon par sati natezanja nismo potpisali ugovor, otišli smo na kavu razmisliti i kontaktirati naš sindikat. Naravno, tada nam nitko nije mogao garantirati i reći nemojte potpisati uspjet ćemo se dogovoriti sa kompanijom za vas 11. Tada smo morali slušat glas razuma, ipak je egzistencija u pitanju. Odlučili smo potpisati, no odlučili smo se i boriti za svoja prava, nismo željeli da ostane na tome. Nakon razgovora i neprospavanih noći uz pomoć Novog sindikata odlučili smo se na nešto što je svima bilo nepoznato, unutar agencije započeti sindikalno pregovaranje. Ušli smo u Novi sindikat te počeli pripreme, isti kolektivni smo tražili kao što ga imaju djelatnici kompanije. Nije bilo lako, slušali smo razne pretpostavke, izvrgnuli se opasnosti da nam se poslodavci osvete, no toliko smo bili ljuti i povrijeđeni da smo jedni druge samo hrabrili u danima kada smo „pucali“. Agencija je pregovore dočekala „na nož“, nisu se odazivali, izbjegavali su se javiti i odgovoriti sindikatu... do trena kada je poslan zahtjev za mirenje... Tada su valjda shvatili da mislimo ozbiljno. Mirenje je prošlo čudno, predstavnik agencije se strogo protivio ikakvom pregovaranju, ali miriteljica nam je pripomogla jednostavnim objašnjenjem, pravo je svakog radnika da se uključi u sinidkat i počnu se pregovori. U isto vrijeme u kompaniji gdje radimo sindikat radi pritisak na bivšeg poslodavca da nas vrati natrag. Nakon nekoliko mjeseci ustrajanja u ministarstvu je donesena odluka da se nas 11 vrati natrag u kompaniju jer ministar nije vidio poantu svega toga što se izdogađalo.

1. srpnja vraćeni smo natrag u kompaniju.

Za vrijeme borbe sa agencijom bilo je prijava inspektoratu rada, neke stvari su bile uspješne, neke i ne. Podigli smo tužbe za ne isplatu prijevoza, za plaćanje sanitarnih iskaznica... Za sve za što smo bili zakinuti... Sve je još u toku no znamo kako funkcioniraju radni sporovi. Razliku u plaći su nam isplatili u kolovozu, tu se nismo morali tužiti, jedina stvar koju su isplatili je bila to. Čudno je bilo i to da nismo znali kome se obratiti za ikakav problem, agencija nas je slala u kompaniju, kompanija agenciji...tako da smo i te stvari na kraju rješavali sami jer su oni samo prebacivali lopticu sa jednih na druge. Agencija je uredno govorila da korisnik/kompanija ih nije informirala o nečemu što bi  pitali, a kompanija bi nas slala u agenciju jer su oni naš novi poslodavac. Prilično zbunjujuće je sve to proteklo.

Prošle godine u novim pregovorima zahtjev za stavljanje točke u kolektivni o agencijama je ostala. Ustrajali smo i sada je to u kolektivnom, Više nitko nije zaposlen preko agencije nakon toga. Agencije su prošlost u kompaniji, barem za sada i tako će ostati neko vrijeme.

No ono što je i dalje mučno su ugovori na određeno. O tome ćemo u posljednjem tekstu.Jer nakon ovoga sa agencijama riješili smo dio problema, no problem ovih 11 ljudi je i dalje prisutan i ne znamo da li će se i kada će se riješiti.

Dakle u sljedećem tekstu više o radu na određeno. I otkrivam goste tribine i teme. Iako kroz tekstove teme su sasvim jasne.

Do čitanja u utorak,

Vaša Laburistica,

Jelena Križan 

Vezane vijesti

Dragi  članovi, simpatizeri,prijatelji !

Slaveći s  ponosom ovaj dan  podsjećamo se na trnovit put koji smo morali proći  tijekom duge povijesti  borbe za samostalnost Hrvatske, na branitelje koji su najzaslužniji za ostvarenje sna kojeg su  sanjale  brojne generacije naših predaka.

Gorički laburisti protiv tramvaja

25.04.2015. održana je redovna Skupština Podružnice Zagrebačke županije.

Sukladno pravilniku  o kandidacijskom postupku, skupštini je prisutvovalo 55 delagata a kandidaturu za predsjednika Podružnice istaknuo je dosadašnji predsjednik Damir Hrdas.

 

Hrvatski laburisti – Stranka rada

Podružnica Zagrebačke županije

Ilica 35, Zagreb

Zagreb, 24. ožujka 2015.

ODLUKA O SAZIVANJU REDOVNE SKUPŠTINE

PODRUŽNICE ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

I.

Laburisti Zagrebačke županije čestitali su i darivali svoje sugrađanke i sugrađane prigodnim poklonima za blagdan Uskrs.Fotografije s akcije na :

set=a.934732793244797.1073741851.424866574231424&type=3

 

 

U ime Hrvatskih Laburista – Stranke rada Zagrebačke županije i osobno, upućujem Vam srdačne i iskrene čestitke.

Laburisti Zagrebačke županije na Cvjetnicu darivali su svoje sugrađane maslinovim grančicama.

Tradicionalno naši sugrađani znaju gdje i kada u našim općinama i gradovima Laburisti mislie na njih.

Općinski načelnik Općine Križ Marko Magdić jučer je 26.03.2015. godine potpisao ugovor o prodaji zemljišta u Poduzetničkoj zoni Križ I. s Diegom Sartorijem članom uprave trgovačkog društva Stone Gallery d.o.o. iz Rijeke radi izgradnje gospodarskih objekata. Vrijednost kupoprodajnog ugovora iznosi 532.080,00 kuna za ukupnu površinu od 13.302 m2.

Savjet mladih Općine Križ održao svoju konstituirajuću sjednicu na kojoj je za predsjednicu Savjeta izabrana Irena Džinić članica ogranka Križ i za člana Antonio Juričić koordinator Hrvatskih Laburista - Stranke rada Savjeta mladih.

Vjerujem da naši mladi velikim koracima koračaju u budućnost.

Sve najbolje u daljnjem radu želim.

Damir Hrdas

Pred petu godišnjicu postojanja koja se obilježava 27. veljače, Laburisti su u nedjelju 15. veljače na Saboru stranke izabrali novo rukovodstvo.