Laburisti će na lokalne izbore ići samostalno

Takva preporuka usvojena je danas na Nacionalnom vijeću, rekao je Lesar na konferenciji za novinare u Zagrebu nakon sjednice tog tijela stranke na kojoj su usvojene najvažnije odluke i preporuke u vezi priprema i nastupa na lokalnim izborima

ZAGREB – Predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada Dragutin Lesar istaknuo je danas da se svim ograncima i podružnicama stranke preporučuje samostalni izlazak na predstojeće lokalne izbore u svim općinama, gradovima i županijama.

»S obzirom na to da je to preporuka Nacionalnog vijeća ja sam uvjeren da će se toga pridržavati svi ogranci, sve podružnice i da ćemo time imati olakšani proces odlučivanja unutar stranke«, istaknuo je Lesar.

 

Što se mogućih koalicija tiče, kazao je da je Laburistima »koalicijski prostor nešto malo sužen«.

»S jedne strane su političke stranke koje su po svjetonazoru dosta daleko od nas ili mi od njih i zbog toga koalicije nisu moguće. S druge strane političke scene su lažni socijaldemokrati s kojima također koalicija nije moguća i zato je danas na Nacionalnom vijeću usvojena preporuka svim ograncima i svim podružnicama da samostalno izađu na izbore u svim općinama, svim gradovima i svim županijama«, izjavio je Lesar.

Pojasnio je i kako treba razlikovati pojam odluke i preporuke. »Samostalnost i pravo odlučivanja ograncima i podružnicama ostaje. Znači nije zabrana, ali je preporuka«, rekao je.

Na pitanje novinara vjeruje li da će Hrvatski laburisti – Stranka rada u Zagrebu izaći na izbore samostalno, da će preporuka biti poštovana, Lesar je odgovorio da je u to uvjeren »sto posto«, da vjeruje zagrebačkoj organizaciji.

Istaknuo je da će na lokalne izbore sigurno izaći u 153 općine i grada i 20 županija te da su spremni preuzeti odgovornost kandidiranjem kandidata za općinske načelnike, gradonačelnike i župane. Odgovornost na lokalnim izborima se preuzima kandidiranjem kandidata za izvršne funkcije i predstavnička tijela, rekao je.

Rekao je kako je na sjednici Nacionalnog vijeća usvojena odluka o postupku kandidiranja koja ogranke i podružnice obvezuje da do 30. listopada predlože kandidate za načelnike općina, gradonačelnike, župane te zamjenike. U isto to vrijeme mogu utvrđivati prijedloge za eventualne koalicije, dostaviti na mišljenje Predsjedništvu stranke. Nakon toga na skupštinama ogranaka i podružnica tajnim glasovanjem se utvrđuju konačni kandidati, a 16. prosinca će stranka moći objaviti sve službene kandidature. Liste kandidata za predstavnička tijela počinju se pripremati sredinom prosinca i moraju na terenu završiti do 15. siječnja, nakon toga idu na mišljenje Predsjedništvu.

Lesar je izvijestio da su u 2012. godini Hrvatski laburisti dobili 1637 novih članova i s današnjim danom imaju 6564 člana. Rekao je kako su uspjeli pokriti 153 općine ili grada, da imaju 14 županijskih podružnica a do kraja godine očekuju da će ih biti 20.

Izvor: HINA

Vezane vijesti

Dragi  članovi, simpatizeri,prijatelji !

Slaveći s  ponosom ovaj dan  podsjećamo se na trnovit put koji smo morali proći  tijekom duge povijesti  borbe za samostalnost Hrvatske, na branitelje koji su najzaslužniji za ostvarenje sna kojeg su  sanjale  brojne generacije naših predaka.

Zagreb, 14. travnja – Na održanoj 2. Sjednici Predsjedništva Laburista imenovani su povjerenici sedamogranaka, osnovani stručni Odbori, imenovana stručna suradnica za poslove međunarodne suradnje te definirane aktivnosti za podizanje vidljivosti stranke kao i aktivnosti povodom Međunarodnog praznika rada.

Pred petu godišnjicu postojanja koja se obilježava 27. veljače, Laburisti su u nedjelju 15. veljače na Saboru stranke izabrali novo rukovodstvo.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja je dan sjećanja kada se na Kninskoj tvrđavi zavijorila hrvatska zastava.

To je dan prisjećanja na patnju za slobodu naše Hrvatske. To je dan prisjećanja na sve branitelje, nestale, poginule, njihove obitelji i sve one koji su u toj borbi za neovisnost naše države položili svoju žrtvu na oltar domovine.

Vječna ima hvala.

Uz zvuk Internacionale saborski zastupnici danas su sa 80 glasova za i 34 protiv izglasovali novi Zakon o radu protiv kojega su ustali sindikati i oporba jer dodatno obespravljuje radnike.

Potporu ovom zakonu dali su zastupnici Kukuriku koalicije, a protiv su bili zastupnici cijele oporbe, ali i SDSS-a. Na zakon je podnijeto čak 78 amandmana, a Vlada ih je većinu odbila. Čak 36 amandmana podnijeli su Hrvatski laburisti, a Dragutin Lesar poručio je ministru rada Mirandu Mrsiću da ZOR Hrvatska udruga poslodavaca mora proslaviti šampanjcem, a njega imenovati počasnim predsjednikom.

Nansi TIreli koja je prekjučer predložena za v.d. predsjednice Hrvatskih laburista - Stranke rada gostovala je jučer u Dnevniku 4. U petominutnom gostovanju vrlo je jasno odgovorila na sva pitanja te dala do znanja svima da su Laburisti moralni pobjednici Europarlamentarnih izbora. U video prilogu pogledajte cijeli razgovor.

Predsjedništvo Hrvatskih laburista na Sjednici održanoj u četvrtak 29. svibnja sazvalo je za 7. lipnja Nacionalno vijeće Stranke na kojem će tom tijelu predložiti sazivanje izvanrednog Sabora Stranke do kraja listopada te imenovanje saborske zastupnice Nansi Tireli v.d. predsjednicom stranke do Izbornog sabora koji će se održati najkasnije do svibnja 2015. godine.

Potaknuti predstojećim izborima za Europski parlament, Hrvatski savez slijepih i Hrvatski laburisti – Stranka rada danas su podsjetili na mogućnosti, izazove i prepreke za ravnopravno sudjelovanje i jednakost mogućnosti slijepih osoba u političkim tokovima i participiranju u izborima.

Predstavljen je i informativni letak na braillevom pismu, čije su tiskanje inicirali Hrvatski laburist

Suzana Artuković Vuksan, predsjednica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova i članica Hrvatskih labursta - Stranke rada:  "Organizirali smo se jer nam je bilo dovoljno loše, nismo imali drugog izbora, bili smo ogorčeni samovoljom poslodavca koji je kompaniju vodio u propast i rezao nam prava, tako se našla kritična masa koja se odlučila ujediniti i boriti kroz sindikat. Nije se uvijek lako organizirati, teško je okupiti ljude jer imaju različite potrebe, interese i stavove, ali je važno raditi na tome da se prepoznaju zajednički interesi i da se radnici ujedine kako bi svi bili zadovoljni. Dodatan problem je što danas ljudi teže dolaze do posla pa ne znaju granicu do koje te poslodavci mogu gaziti dok se ne pobuniš, a pogotovo je teško ljudima koji zbog rupa u zakonu dugo godina rade na određeno, to je poruka poslodavaca da ne talasamo, tako ljude najlakše drže u šaci."

Hrvatski laburisti – Stranka rada pridružuju se sindikalnom antivladinom prosvjedu u Zagrebu u znak protivljenja novom Zakonu o radu, Zakonu o mirovinskom osiguranju te Zakonu o povremenim poslovima. Stoga pozivamo sve građane da nam se pridruže u četvrtak, 5. prosinca 2013. godine u 9,30 sati na Trgu bana Josipa Jelačića odakle se kreće na Trg Sv. Marka.