Klub zastupnika : Odmah ukinuti II. obavezni mirovinski stup

U organizaciji Kluba zastupnika Hrvatskih laburista - Stranke rada, 25. studenog u Hrvatskom saboru održan je okrugli stol na temu „Mirovinska reforma – opstojnost II. mirovinskog stupa“. Okruglom stolu prisustvovao je i predsjednik podružnice Zagrebačke županije Damir Hrdas. 

Obavezni II. mirovinski stup treba ukinuti jer ugrožava isplatu mirovina sadašnjih umirovljenika, isplatu mirovina budućih umirovljenika koji će mirovinu dobivati iz I. i II. stupa te državni proračun s nesagledivim posljedicama.

Sadašnji umirovljenici ugroženi su time što će u proračunu nedostajati sedam milijardi kuna (za one koji su mirovinu ostvarili iz rada i na temelju rada), i svake godine sve više, zbog II. stupa.

Budućim umirovljenicima, a naročito mladima koji se sada zapošljavaju ili već rade, mirovina iz II. stupa neizvjesna je, kako po visini iznosa tako i sigurnosti isplate. Država nedostatak novca za mirovine osigurava iz trajnih izvora (doprinosa), a budući da su nedovoljni, mora se zaduživati po visokim kamatama.

Zbog navedenog nužno je odmah ukinuti II., te u I. stup vratiti sve osiguranike iz II. stupa, zajedno s njihovim ulozima. Kako na računima osiguranika ima oko 54 milijardi kuna smatramo da bi, i uz gubitke zbog troškova sustava, izgubljenih vrijednosti zbog propalih banaka i "dobrih poduzeća" gdje su sredstva plasirana, ostalo dosta sredstava za stabilizaciju mirovinskog sustava i državnog proračuna.

U Hrvatskoj je na dan 30. lipnja 2013. godine broja osiguranika iznosio 1,497.355, od čega do 40 godina starosti 714.544, do 50 godina 391.353, a do 60 godina 324.772. U 12 godina od početka primjene postojećeg Zakona o mirovinskom osiguranju samo još 4,45 posto osiguranika izdvaja puni iznos za I. stup, odnosno, 20 posto. Svi ostali izdvajaju 15 posto u I. mirovinski stup, a 5 posto u II. stup, što iznosi oko šest do sedam milijardi kuna, pa samo po toj osnovi nedostaje šest do sedam milijardi kuna za isplatu sadašnjih mirovina.

Za isplate mirovina iz rada i na temelju rada potrebno je godišnje oko 28 do 29 milijardi kuna za 1,127.587 umirovljenika.

Hrvatska nije imala nikakva iskustva s funkcioniranjem II. stupa, a riječ je o modelu koji nam je nametnula Svjetska banka, koja je uvođenje II. stupa provodila kao eksperimentalni projekt u mnogim tranzicijskim zemljama. Manjkavost II. stupa vidjela se tek kada je prvi umirovljenik stekao uvjete za mirovinu, koja je bila i do 30 posto manja od mirovina umirovljenika samo iz I. stupa.

Od 2002. godine kada se počeo primjenjivati II. stup osnovane su mnoge financijske institucije za servisiranje sustava, koje brinu o uplaćenim sredstvima i njihovoj "oplodnji" ulaganjem, a hoće li i kakve rezultate (visina buduće mirovine) polučiti, njih se to ne tiče. No, mirovina po II. stupu već će u startu biti manja razmjerno troškovima sustava (primjerice, doprinos za II. stup iz plaće tri tisuće kuna bruto je 150 kuna, a umanjeno za trošak sustava iznosi 120 do 130 kuna). Usto, plaće u Hrvatskoj su male, a time i doprinosi za mirovinsko osiguranje. Dodatni argumenti u korist ukidanja II. stupa su i često neisplaćivanje plaća, još češći obračun doprinosa samo na minimalnu plaću, te 90 posto novozaposlenih samo na određeno vrijeme. Istovremeno, izmjene radnog zakonodavstva idu u smjeru uvođenja povremenih ili tzv. „mini poslova“ koji će stvoriti novu vojsku zaposlenih na određeno, s još nesigurnijim poslovima, u pravilu s malim primanjima a time i malim izdvajanjima za I. i II. stup.

Što se sigurnosti uloga/štednje osiguranika tiče, rizik za sudbinu sredstava II. stupa isključivo je njegova, jer su se svi drugi u lancu osigurali na različite načine. Ulaganje sredstava u državne obveznice samo je relativno i kratkoročno sigurno, o čemu možemo naučiti iz primjera Argentine. Prihvatljivo je i ulaganje u "dobra trgovačka društva i banke", ali dok pozitivno i stabilno posluju. Koliko je "dobrih" poduzeća u ovoj krizi nestalo, osiguranici će saznati tek za nekoliko desetaka godina.

Stoga, za dobrobit osiguranika i državnog proračuna tražimo hitno ukidanje II. i vraćanje svih osiguranika i uloga u I. stup.

Cijelu galeriju slika pogledajte na: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151794855145028.1073741840.368625520027&type=1

Vezane vijesti

Dragi  članovi, simpatizeri,prijatelji !

Slaveći s  ponosom ovaj dan  podsjećamo se na trnovit put koji smo morali proći  tijekom duge povijesti  borbe za samostalnost Hrvatske, na branitelje koji su najzaslužniji za ostvarenje sna kojeg su  sanjale  brojne generacije naših predaka.

Zagreb, 14. travnja – Na održanoj 2. Sjednici Predsjedništva Laburista imenovani su povjerenici sedamogranaka, osnovani stručni Odbori, imenovana stručna suradnica za poslove međunarodne suradnje te definirane aktivnosti za podizanje vidljivosti stranke kao i aktivnosti povodom Međunarodnog praznika rada.

Pred petu godišnjicu postojanja koja se obilježava 27. veljače, Laburisti su u nedjelju 15. veljače na Saboru stranke izabrali novo rukovodstvo.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja je dan sjećanja kada se na Kninskoj tvrđavi zavijorila hrvatska zastava.

To je dan prisjećanja na patnju za slobodu naše Hrvatske. To je dan prisjećanja na sve branitelje, nestale, poginule, njihove obitelji i sve one koji su u toj borbi za neovisnost naše države položili svoju žrtvu na oltar domovine.

Vječna ima hvala.

Uz zvuk Internacionale saborski zastupnici danas su sa 80 glasova za i 34 protiv izglasovali novi Zakon o radu protiv kojega su ustali sindikati i oporba jer dodatno obespravljuje radnike.

Potporu ovom zakonu dali su zastupnici Kukuriku koalicije, a protiv su bili zastupnici cijele oporbe, ali i SDSS-a. Na zakon je podnijeto čak 78 amandmana, a Vlada ih je većinu odbila. Čak 36 amandmana podnijeli su Hrvatski laburisti, a Dragutin Lesar poručio je ministru rada Mirandu Mrsiću da ZOR Hrvatska udruga poslodavaca mora proslaviti šampanjcem, a njega imenovati počasnim predsjednikom.

Nansi TIreli koja je prekjučer predložena za v.d. predsjednice Hrvatskih laburista - Stranke rada gostovala je jučer u Dnevniku 4. U petominutnom gostovanju vrlo je jasno odgovorila na sva pitanja te dala do znanja svima da su Laburisti moralni pobjednici Europarlamentarnih izbora. U video prilogu pogledajte cijeli razgovor.

Predsjedništvo Hrvatskih laburista na Sjednici održanoj u četvrtak 29. svibnja sazvalo je za 7. lipnja Nacionalno vijeće Stranke na kojem će tom tijelu predložiti sazivanje izvanrednog Sabora Stranke do kraja listopada te imenovanje saborske zastupnice Nansi Tireli v.d. predsjednicom stranke do Izbornog sabora koji će se održati najkasnije do svibnja 2015. godine.

Potaknuti predstojećim izborima za Europski parlament, Hrvatski savez slijepih i Hrvatski laburisti – Stranka rada danas su podsjetili na mogućnosti, izazove i prepreke za ravnopravno sudjelovanje i jednakost mogućnosti slijepih osoba u političkim tokovima i participiranju u izborima.

Predstavljen je i informativni letak na braillevom pismu, čije su tiskanje inicirali Hrvatski laburist

Suzana Artuković Vuksan, predsjednica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova i članica Hrvatskih labursta - Stranke rada:  "Organizirali smo se jer nam je bilo dovoljno loše, nismo imali drugog izbora, bili smo ogorčeni samovoljom poslodavca koji je kompaniju vodio u propast i rezao nam prava, tako se našla kritična masa koja se odlučila ujediniti i boriti kroz sindikat. Nije se uvijek lako organizirati, teško je okupiti ljude jer imaju različite potrebe, interese i stavove, ali je važno raditi na tome da se prepoznaju zajednički interesi i da se radnici ujedine kako bi svi bili zadovoljni. Dodatan problem je što danas ljudi teže dolaze do posla pa ne znaju granicu do koje te poslodavci mogu gaziti dok se ne pobuniš, a pogotovo je teško ljudima koji zbog rupa u zakonu dugo godina rade na određeno, to je poruka poslodavaca da ne talasamo, tako ljude najlakše drže u šaci."

Hrvatski laburisti – Stranka rada pridružuju se sindikalnom antivladinom prosvjedu u Zagrebu u znak protivljenja novom Zakonu o radu, Zakonu o mirovinskom osiguranju te Zakonu o povremenim poslovima. Stoga pozivamo sve građane da nam se pridruže u četvrtak, 5. prosinca 2013. godine u 9,30 sati na Trgu bana Josipa Jelačića odakle se kreće na Trg Sv. Marka.