FEKALIJE PLOVE CENTROM ZELINE ILI LABURISTI SE NE BOJE GOVANA

Obilne kiše koje su izazvale velike poplave na području kontinentalne Hrvatske nisu zaobišle niti naš grad. Stradala su kućanstva u gradskom četvrtima koje nemaju izgrađenu kanalizaciju i odvodnju otpadnih voda, a takvih je u Zelini čak 86 posto. Tu spada i sam centar grada. Nevjerojatan je i žalostan podatak na je na području našeg grada izgrađeno samo 14 kilometara kanalizacijskog sustava.
Na primjer, Općinski sud i Vatrogasna ulica nisu spojeni niti na kanalizaciju, niti imaju odvodnju oborinskih voda. Otpadne vode tog dijela Zeline jednostavno istječu nekoliko metara dalje od zgrada, u “stari školski voćnjak” i sljievaju se otvorenim tokom niz Belčev breg, predio između Vatrogasne ulice i ulice Matije Gupca. Nakon par stotina metara voda utječe u kanalizaciju u Gupčevoj. Ta voda potencijalni je izvor zaraze, a čini i velik problem okolnom stanovništvu. Kod ovakve količine oborina, kao prije nekoliko dana, voda se prelijeva iz svog toka, zagađuje oranice i livade, šire se neugodni mirisi a dio vode, pomješane s fekalijama završava u dvorištima stanovnika tog područja.
Stanovnici su više puta upozoravali nadležne službe o problemu. Još prije 5 godina postignut je dogovor između Grada i vlasnika zemljišta u tom području o ustupu zemlje radi izgradnje kanalizacijske mreže. No, taj dogovor se nije realizirao. Ne sam da se nije krenulo u radove i makar zacjevljenje otvorenog toka otpadnih voda i fekalija, nije se ni postojeći tok čistio od tada. Štoviše, potok kojim djelomično protječe otpadna voda, ne jednom dijelu je zasipan šutom i građevinskim otpadom što dodatno oteževa slijevanje vode u odvod. Cijela situacija, da ne kažemo sramota ili čak strahota, zbiva se svega nekoliko desetaka metara od središnjeg trga. I to nije jedino područje s takvim problemom, vrlo slično je i u ostalim gradskim četvrtima, poglavito u Bocakovoj, Severovinama i okolnim ulicama.
Prije više od stotinu godina imali smo prvi vodovod. I nije ga financirala Europska unija. A odvodnja? A kanalizacija? Zar elementarni problem nitko nije stavio na listu prioriteta?

 

Renata Kucljak, članica Hrvatskih laburista Sv. Ivana Zeline i članica Odbora za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Gradskog vijeća

Vezane vijesti

11. svibanj bio je još jedan u nizu radnih dana za našu kandidatkinju za Europski parlament u gradu Sveti Ivan Zelina. Druženje je proteklo u razgovor sa građanima i upoznavanjem s programom koji će zastupati kao parlamentarka u Bruxellesu.Dala je i opširniju izjavu za lokalne medije.

Uskrs je najveći blagdan kršćanstva, to je dan Uskrsnuća Isusa Krista. U Hrvatskoj je uskrsnoj tradiciji bojanje jaja, takozvanih pisanica. Pisanice su osim simbola života bile i tradicionalan dar, a često su si ih međusobno darivali zaljubljeni s ljubavnim motivima (srca, dva goluba) ili porukama (ovo se jaje za poljubac daje - Međimurje), kako ljubavnim, tako religioznim i čestitkama.

U cijeloj Zagrebačkoj županiji vrijedni članovi ogranaka danas i jučer su pripremali pisanice za svoje sugrađanke i sugrađane. 

Danas je Cvjetnica, uvod u Veliki tjedan. U spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem na Cvjetnicu se održava procesija s blagoslovljenim grančicama masline,

Pod motom "Savjesti čiste biraj laburiste" danas su Hrvatski laburisti predstavili svoju listu za predstojeće izbore za Europski parlament, a prvi na njoj je njihov aktualni europarlamentarac Nikola Vuljanić. Druga na listi je 23-godišnja studentica sociologije iz Križa Monika Bogeljić. 

 

 

Drage dame, danas na Vaš dan, Međunarodni dan žena. Laburisti su Vas obradovali ružama u cijeloj županiji. Podijeljeno je preko 2500 ruža, osmjeha, kolačića, čestitki...

Ulica Bregi, od ulaza s asfalta od Selničke ulice i odvojak Bregi-Baštirka je u vrlo lošem stanju. Pristup mještana svojim kućama , vikendicama i zemljištima izuzetno je otežan. Do njih teško mogu doprijeti i vozila Hitne pomoći, vatrogasaca i Zelinskih komunalija.

Obilne kiše koje su izazvale velike poplave na području kontinentalne Hrvatske nisu zaobišle niti naš grad. Stradala su kućanstva u gradskom četvrtima koje nemaju izgrađenu kanalizaciju i odvodnju otpadnih voda, a takvih je u Zelini čak 86 posto. Tu spada i sam centar grada. Nevjerojatan je i žalostan podatak na je na području našeg grada izgrađeno samo 14 kilometara kanalizacijskog sustava.

Jučer, u 11 sati i 15 minuta gradonačelnik Sv. Ivana Zeline Hrvoje Koščec i direktor Termalne riviere Zelina Rikard Stopfer potpisali su u uredu bilježnice Branke Rački Sporazum o raskidu Koncesijskog ugovora. Tim činom završena je i službeno devetogodišnja mučna priča oko zelinskih bazena.

Hrvatski laburisti Sv. Ivana Zeline inzistirat će da netko za ovih 3 milijuna kuna, koji su nam sada izbijeni iz proračuna, zbog propusta bivše vlasti - odgovara. Ne tražimo krv, ne tražimo glave - tražimo da netko pred institucijama objasni zašto nije radio kako je trebao raditi! Nesposobnost, koja naš Grad košta 3 milijuna kuna, se ne opravdava!
 

Suzana Artuković Vuksan, predsjednica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova i članica Hrvatskih labursta - Stranke rada:  "Organizirali smo se jer nam je bilo dovoljno loše, nismo imali drugog izbora, bili smo ogorčeni samovoljom poslodavca koji je kompaniju vodio u propast i rezao nam prava, tako se našla kritična masa koja se odlučila ujediniti i boriti kroz sindikat. Nije se uvijek lako organizirati, teško je okupiti ljude jer imaju različite potrebe, interese i stavove, ali je važno raditi na tome da se prepoznaju zajednički interesi i da se radnici ujedine kako bi svi bili zadovoljni. Dodatan problem je što danas ljudi teže dolaze do posla pa ne znaju granicu do koje te poslodavci mogu gaziti dok se ne pobuniš, a pogotovo je teško ljudima koji zbog rupa u zakonu dugo godina rade na određeno, to je poruka poslodavaca da ne talasamo, tako ljude najlakše drže u šaci."