ZORor - Dan kada je u Hrvatskoj počelo porobljavanje (film)

Uz zvuk Internacionale saborski zastupnici danas su sa 80 glasova za i 34 protiv izglasovali novi Zakon o radu protiv kojega su ustali sindikati i oporba jer dodatno obespravljuje radnike.

Potporu ovom zakonu dali su zastupnici Kukuriku koalicije, a protiv su bili zastupnici cijele oporbe, ali i SDSS-a. Na zakon je podnijeto čak 78 amandmana, a Vlada ih je većinu odbila. Čak 36 amandmana podnijeli su Hrvatski laburisti, a Dragutin Lesar poručio je ministru rada Mirandu Mrsiću da ZOR Hrvatska udruga poslodavaca mora proslaviti šampanjcem, a njega imenovati počasnim predsjednikom.

– Vi ste tu praksu, zlouporabu, manipulaciju tih hijena na tržištu rada koje vi zovete poslodavci, a zapravo su pljačkaši, sada ozakonili i širite izvan granica Hrvatske – kritizirao je Lesar uvođenje "leasinga radnika u inozemstvo". Samo izglasavanje s galerije su pratile predstavnice Ženske fronte Hrvatske, a kada su vidjele ruke u zraku za zakon, počele su negodovati i pjevati Internacionalu, zbog čega su udaljene s galerije.

– Novi ZOR donijet će niz problema, prava radnika su smanjena i to nikoga ne dira – rekla jeVišnja Stanišić iz Ženske fronte nakon što je zajedno s ostalim aktivisticama udaljena s galerije.

Vlada je odbila sve oporbene amandmane kojima su traženi povoljniji radni uvjeti za žene, ali i agencijske radnike, kraći radni tjedan, onemogućavanje ustupanja radnika povezanom društvu..., no prihvatila je svoj koji se odnosi na preraspodjelu radnog vremena. Naime, novi ZOR omogućava da se radni tjedan uz preraspodjelu radnog vremena produlji na 50, odnosno na 60 sati ako je tako utvrđeno kolektivnim ugovorom, ali usvojenim amandmanom se ta ograničenja ne primjenjuju kada se nejednaki raspored radnog vremena kolektivnim ugovorom ugovara kao ukupan fond sati, tj. "banka sati". Laburist Lesar i ovome se usprotivio jer se vjeruje da se time u biti omogućava da se radni tjedan produlji i na više od 60 sati. Odbijen je i prijedlog da se prekovremeni rad ograniči na najviše osam sati tjedno što znači da ostaje odredba prema kojoj će zaposlenici moći raditi do 180 prekovremenih sati godišnje, iako se kolektivnim ugovorom taj rad može produljiti čak do 250 sati.

 

 

Iako HDZ kao stranka nije podnio niti jedan amandman na novi Zakon o radu, no njihov zastupnikGoran Marić samostalno je podnio osam amandmana koji su odbijeni. Odbijen je i amandman kojim je nezavisna Jadranka Kosor tražila da se zabrani noćni rad trudnica, dojilja i žena koje su nedavno rodile, osim ako one same baš žele raditi noću, uz odobrenje liječnika.

- Pozivam sve kolegice zastupnice u Hrvatskom saboru da podupru ovaj amandman. Ako ne prihvatite ovaj amandman onda će Zakon o radu u ovom dijelu apsolutno biti u protivnosti s Ustavom RH koji jasno kaže da država na poseban način štiti majčinstvo, djecu, obitelj – objasnila je Jadranka Kosor, no kolegice zastupnice je nisu podržale jer je vladajuća većina odbila taj prijedlog koji ide protiv toga da trudnice moraju raditi noću.

Nisu prihvaćeni ni amandmani kojima se za agencijske radnike zaposlene na određno vrijeme traži pravo na naknadu plaće za vrijeme kada nisu ustupljeni korisniku. Naime, Vladin prijedlog koji je na kraju i izglasan, dozvoljava Agencijama da svojim radnicima zaposlenima na određeno za vrijeme u kojem nisu iznajmljeni moraju plaćati samo doprinose na minimalnu plaću. Radnici neće u tom razdoblju dobivati plaću, ali budući da se vode kao zaposleni, neće imati ni prava s burze. Prosječnu tromjesečnu plaću neangažiranom radniku agencija će morati isplaćivati samo ako je zaposlen na neodređeno vrijeme.

Izvor: http://www.vecernji.hr/hrvatska/sabor-donio-novi-zakon-o-radu-uz-zvuk-in...

Oznake:

Vezane vijesti

Dragi  članovi, simpatizeri,prijatelji !

Slaveći s  ponosom ovaj dan  podsjećamo se na trnovit put koji smo morali proći  tijekom duge povijesti  borbe za samostalnost Hrvatske, na branitelje koji su najzaslužniji za ostvarenje sna kojeg su  sanjale  brojne generacije naših predaka.

Zagreb, 14. travnja – Na održanoj 2. Sjednici Predsjedništva Laburista imenovani su povjerenici sedamogranaka, osnovani stručni Odbori, imenovana stručna suradnica za poslove međunarodne suradnje te definirane aktivnosti za podizanje vidljivosti stranke kao i aktivnosti povodom Međunarodnog praznika rada.

Pred petu godišnjicu postojanja koja se obilježava 27. veljače, Laburisti su u nedjelju 15. veljače na Saboru stranke izabrali novo rukovodstvo.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja je dan sjećanja kada se na Kninskoj tvrđavi zavijorila hrvatska zastava.

To je dan prisjećanja na patnju za slobodu naše Hrvatske. To je dan prisjećanja na sve branitelje, nestale, poginule, njihove obitelji i sve one koji su u toj borbi za neovisnost naše države položili svoju žrtvu na oltar domovine.

Vječna ima hvala.

Uz zvuk Internacionale saborski zastupnici danas su sa 80 glasova za i 34 protiv izglasovali novi Zakon o radu protiv kojega su ustali sindikati i oporba jer dodatno obespravljuje radnike.

Potporu ovom zakonu dali su zastupnici Kukuriku koalicije, a protiv su bili zastupnici cijele oporbe, ali i SDSS-a. Na zakon je podnijeto čak 78 amandmana, a Vlada ih je većinu odbila. Čak 36 amandmana podnijeli su Hrvatski laburisti, a Dragutin Lesar poručio je ministru rada Mirandu Mrsiću da ZOR Hrvatska udruga poslodavaca mora proslaviti šampanjcem, a njega imenovati počasnim predsjednikom.

Nansi TIreli koja je prekjučer predložena za v.d. predsjednice Hrvatskih laburista - Stranke rada gostovala je jučer u Dnevniku 4. U petominutnom gostovanju vrlo je jasno odgovorila na sva pitanja te dala do znanja svima da su Laburisti moralni pobjednici Europarlamentarnih izbora. U video prilogu pogledajte cijeli razgovor.

Predsjedništvo Hrvatskih laburista na Sjednici održanoj u četvrtak 29. svibnja sazvalo je za 7. lipnja Nacionalno vijeće Stranke na kojem će tom tijelu predložiti sazivanje izvanrednog Sabora Stranke do kraja listopada te imenovanje saborske zastupnice Nansi Tireli v.d. predsjednicom stranke do Izbornog sabora koji će se održati najkasnije do svibnja 2015. godine.

Potaknuti predstojećim izborima za Europski parlament, Hrvatski savez slijepih i Hrvatski laburisti – Stranka rada danas su podsjetili na mogućnosti, izazove i prepreke za ravnopravno sudjelovanje i jednakost mogućnosti slijepih osoba u političkim tokovima i participiranju u izborima.

Predstavljen je i informativni letak na braillevom pismu, čije su tiskanje inicirali Hrvatski laburist

Suzana Artuković Vuksan, predsjednica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova i članica Hrvatskih labursta - Stranke rada:  "Organizirali smo se jer nam je bilo dovoljno loše, nismo imali drugog izbora, bili smo ogorčeni samovoljom poslodavca koji je kompaniju vodio u propast i rezao nam prava, tako se našla kritična masa koja se odlučila ujediniti i boriti kroz sindikat. Nije se uvijek lako organizirati, teško je okupiti ljude jer imaju različite potrebe, interese i stavove, ali je važno raditi na tome da se prepoznaju zajednički interesi i da se radnici ujedine kako bi svi bili zadovoljni. Dodatan problem je što danas ljudi teže dolaze do posla pa ne znaju granicu do koje te poslodavci mogu gaziti dok se ne pobuniš, a pogotovo je teško ljudima koji zbog rupa u zakonu dugo godina rade na određeno, to je poruka poslodavaca da ne talasamo, tako ljude najlakše drže u šaci."

Hrvatski laburisti – Stranka rada pridružuju se sindikalnom antivladinom prosvjedu u Zagrebu u znak protivljenja novom Zakonu o radu, Zakonu o mirovinskom osiguranju te Zakonu o povremenim poslovima. Stoga pozivamo sve građane da nam se pridruže u četvrtak, 5. prosinca 2013. godine u 9,30 sati na Trgu bana Josipa Jelačića odakle se kreće na Trg Sv. Marka.