Znanje kao ulog u pozitivne društvene promjene

Zagreb, 9. lipnja -- U organizaciji Središnjeg ureda i stručnog tima Hrvatskih laburista u Zagrebu je održana posljednja edukacijska radionica kojom je za stotinjak članica i članova iz svih krajeva Hrvatske završen prvi ciklus treninga za predstojeće lokalne izbore. Podsjetimo, posljednjih mjeseci je u svakoj županiji održana po jedna cjelovita radionica za lokalne aktiviste i dužnosnike stranke, dok je u ovoj posljednjoj primijenjen niz novih znanja i vještina, ali i najavljena vrlo aktivna i izazovna politička jesen, barem što se laburista tiće.

Tako su laburistima, u vrlo dinamičnoj i interaktivnoj radionici dati alati kojima će moći nastaviti biti nositelji pozitivnih društvenih promjena. Da je radionica prošla vrlo uspješno dokazuje vrlo aktivna uloga sudionica i sudionika koji su imali niz kvalitetnih pitanja i diskusija.

Prva pripremljena tema bavila se najboljim (najgorim) program kandidata za župana. Prezenter teme Dragutin Lesar postavio je trik program o kojem se razvila vrlo živopisna diskusija.

Iz Ekonomskog fakulteta u Rijeci, dr.sc. Saša Drezgić prezentirao je mogućnosti ključnih aspekata financiranja JLS i zakonske regulative. U odgovorima na pitanja kojih je bilo previše za predviđeni "tajming" produbljene su ideje kojima se može poboljšati rad lokalne samouprave.

Provokativnu temu lokalnog političkog nadmetanja, privlačenja pozornosti i/ili suverenog
poznavanja strateških tema prezentirao je član stručnog tima Hrvatskih laburista Drago Perić.

Dinamičnu i zanimljivu temu pod nazivom "kako nahraniti medije?", odradila je savjetnica za medije Ksenija Oletić, na koju se nadovezalo nekoliko sudionika i iskustvenim dodacima zaokružila istu.

Posljednju je temu odradio profesor političke filozofije i analitičar dr. Žarko Puhovski koji je pričao o političkim suparnicima na lokalnoj sceni i prednostima pozicije Hrvatskih laburista. Razgovor na tu temu svim će sudionicima, vjerujemo, ostati dugo u sjećanju.

Način rada na ovoj radionici, obzirom na odličan rezultat i reakcije, biti će primijenjen u jesenskom, drugom ciklusu radionica gdje će laburisti krenuti u lov na najvažniju komponentu kojom će ostvariti toliko potrebne pozitivne društvene promjene - znanje.

Na kraju radionice predsjednik Hrvatskih laburista zahvalio je svim sudionicima i organizacijskom timu koji su pripremom ove radionice postavili ljestvicu na novu, višu razinu, razinu dostojnu treće političke snage u državi.

-- tekst uredništvo, foto Rolando Peharec

Vezane vijesti

Dragi  članovi, simpatizeri,prijatelji !

Slaveći s  ponosom ovaj dan  podsjećamo se na trnovit put koji smo morali proći  tijekom duge povijesti  borbe za samostalnost Hrvatske, na branitelje koji su najzaslužniji za ostvarenje sna kojeg su  sanjale  brojne generacije naših predaka.

Zagreb, 14. travnja – Na održanoj 2. Sjednici Predsjedništva Laburista imenovani su povjerenici sedamogranaka, osnovani stručni Odbori, imenovana stručna suradnica za poslove međunarodne suradnje te definirane aktivnosti za podizanje vidljivosti stranke kao i aktivnosti povodom Međunarodnog praznika rada.

Pred petu godišnjicu postojanja koja se obilježava 27. veljače, Laburisti su u nedjelju 15. veljače na Saboru stranke izabrali novo rukovodstvo.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja je dan sjećanja kada se na Kninskoj tvrđavi zavijorila hrvatska zastava.

To je dan prisjećanja na patnju za slobodu naše Hrvatske. To je dan prisjećanja na sve branitelje, nestale, poginule, njihove obitelji i sve one koji su u toj borbi za neovisnost naše države položili svoju žrtvu na oltar domovine.

Vječna ima hvala.

Uz zvuk Internacionale saborski zastupnici danas su sa 80 glasova za i 34 protiv izglasovali novi Zakon o radu protiv kojega su ustali sindikati i oporba jer dodatno obespravljuje radnike.

Potporu ovom zakonu dali su zastupnici Kukuriku koalicije, a protiv su bili zastupnici cijele oporbe, ali i SDSS-a. Na zakon je podnijeto čak 78 amandmana, a Vlada ih je većinu odbila. Čak 36 amandmana podnijeli su Hrvatski laburisti, a Dragutin Lesar poručio je ministru rada Mirandu Mrsiću da ZOR Hrvatska udruga poslodavaca mora proslaviti šampanjcem, a njega imenovati počasnim predsjednikom.

Nansi TIreli koja je prekjučer predložena za v.d. predsjednice Hrvatskih laburista - Stranke rada gostovala je jučer u Dnevniku 4. U petominutnom gostovanju vrlo je jasno odgovorila na sva pitanja te dala do znanja svima da su Laburisti moralni pobjednici Europarlamentarnih izbora. U video prilogu pogledajte cijeli razgovor.

Predsjedništvo Hrvatskih laburista na Sjednici održanoj u četvrtak 29. svibnja sazvalo je za 7. lipnja Nacionalno vijeće Stranke na kojem će tom tijelu predložiti sazivanje izvanrednog Sabora Stranke do kraja listopada te imenovanje saborske zastupnice Nansi Tireli v.d. predsjednicom stranke do Izbornog sabora koji će se održati najkasnije do svibnja 2015. godine.

Potaknuti predstojećim izborima za Europski parlament, Hrvatski savez slijepih i Hrvatski laburisti – Stranka rada danas su podsjetili na mogućnosti, izazove i prepreke za ravnopravno sudjelovanje i jednakost mogućnosti slijepih osoba u političkim tokovima i participiranju u izborima.

Predstavljen je i informativni letak na braillevom pismu, čije su tiskanje inicirali Hrvatski laburist

Suzana Artuković Vuksan, predsjednica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova i članica Hrvatskih labursta - Stranke rada:  "Organizirali smo se jer nam je bilo dovoljno loše, nismo imali drugog izbora, bili smo ogorčeni samovoljom poslodavca koji je kompaniju vodio u propast i rezao nam prava, tako se našla kritična masa koja se odlučila ujediniti i boriti kroz sindikat. Nije se uvijek lako organizirati, teško je okupiti ljude jer imaju različite potrebe, interese i stavove, ali je važno raditi na tome da se prepoznaju zajednički interesi i da se radnici ujedine kako bi svi bili zadovoljni. Dodatan problem je što danas ljudi teže dolaze do posla pa ne znaju granicu do koje te poslodavci mogu gaziti dok se ne pobuniš, a pogotovo je teško ljudima koji zbog rupa u zakonu dugo godina rade na određeno, to je poruka poslodavaca da ne talasamo, tako ljude najlakše drže u šaci."

Hrvatski laburisti – Stranka rada pridružuju se sindikalnom antivladinom prosvjedu u Zagrebu u znak protivljenja novom Zakonu o radu, Zakonu o mirovinskom osiguranju te Zakonu o povremenim poslovima. Stoga pozivamo sve građane da nam se pridruže u četvrtak, 5. prosinca 2013. godine u 9,30 sati na Trgu bana Josipa Jelačića odakle se kreće na Trg Sv. Marka.