Video i fotogalerija tribine o Zakonu o radu iz Velike Gorice

1.travnja održana je tribina u Velikoj Gorici sa temom o Zakonu o radu i položaju žena u društveno političkom životu. Gosti su bili saborska zastupnica Hrvatskih laburista - Stranke rada Nansi Tireli, saborski zastupnik Hrvatskih laburista Zlatko Tušak, Krešimir Sever predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Sanja Sarnavka iz udruge B.a.b.e. i Višnja Stanišić iz Ženske fronte za radna i socijalna prava.

Prisutni su bili i predsjednik podružnice Zagrebačke županije Damir Hrdas, kandidatkinja EU parlament Monika Bogeljić, saborski zastupnik Mladen Novak te kolege iz drugih ogranaka iz Zagrebčke županije.

Naši gosti su prisutnima iznjeli statistiku kako danas izgleda Hrvatska sa trenutnim Zakonom o radu, a neki od njih su na pomalo šaljiv ali istinit način to pokušali prikazati.

Produljenje vremena za ustupanje radnika preko agencija je daljnje pogoršanje pozicije radnika. Radnici se iznajmljuju putem agencija koje ih iskorištavaju jer ne znaju hoće li sutra ostati na poslu. Moraju šutjeti, trpjeti i ne smiju na bolovanje. Te agencije rastu iz godine u godinu – rekao je Tušak ističući kako su u osobito teškom položaju 360 tisuća radnika, odnosno 27 posto svih radnika u Hrvatskoj koji rade u poduzećima od 20 zaposlenih gdje mogu lako dobiti otkaz.

Da bi žena mogla odlučivati, nužno je da u politici, upravo zbog ovakvih i sličnih zakona, potrebno je da se glas žena čuje. Ovaj Zakon o radu u velikoj mjeri diskriminira žene, i to zbog toga što su žene –  rekla je Nansi Tireli.

Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata smatra da bi novi Zakon o radu značio „pomor“ radnika. Ističe kako građani nisu svjesni što im se sprema te da bi interese radnika trebali zaštititi saborski zastupnici.

Moja dva sina i njihove partnerice morali su se iseliti iz stana prije mjesec dana jer nisu imali za režije. Preselili su se baki koja ima 90 godina. Rekla sam im njegujte je, kada umre kampirat ćete u parku jer nećete niti te režije moći platiti. Moji sinovi su jako vrijedni i sposobni, međutim, ova država ih ne treba i znači sada ćemo suprug i ja morati raditi do Mirogoja da bismo im mogli pomoći. Ja radim u organizaciji koja se bavi ljudskim pravima. Suprug i ja živimo od europskih projekata, a ne od proračunskog novca jer nas država baš ne voli  - otvoreno je govorila Sarnavka na tribini.

Višnja Stanišić iz Ženske fronte za radna i socijalna prava poručila je da novi Zakon promovira nesigurne oblike rada koji će najviše pogoditi žene. Najveći problem vidi u radu na određeno vrijeme, agencijskom radu i outsourcingu – prepuštanju dijela poslova partnerima. Smatramo opasnim fleksibilizaciju tržišta rada. Mnoge žene već su sada diskriminirane na poslu, a izmjenama Zakona doći će do ekonomskog nasilja nad ženama. Mladi zbrišite van – s tribine je poručila Stanišić.

Nakon što su gosti završili svoja izlaganja uslijedila je žustra rasprava, prenosimo video snimke, redom kako se tribina i odvijala.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vezane vijesti

Dragi  članovi, simpatizeri,prijatelji !

Slaveći s  ponosom ovaj dan  podsjećamo se na trnovit put koji smo morali proći  tijekom duge povijesti  borbe za samostalnost Hrvatske, na branitelje koji su najzaslužniji za ostvarenje sna kojeg su  sanjale  brojne generacije naših predaka.

Gorički laburisti protiv tramvaja

25.04.2015. održana je redovna Skupština Podružnice Zagrebačke županije.

Sukladno pravilniku  o kandidacijskom postupku, skupštini je prisutvovalo 55 delagata a kandidaturu za predsjednika Podružnice istaknuo je dosadašnji predsjednik Damir Hrdas.

 

Hrvatski laburisti – Stranka rada

Podružnica Zagrebačke županije

Ilica 35, Zagreb

Zagreb, 24. ožujka 2015.

ODLUKA O SAZIVANJU REDOVNE SKUPŠTINE

PODRUŽNICE ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

I.

Laburisti Zagrebačke županije čestitali su i darivali svoje sugrađanke i sugrađane prigodnim poklonima za blagdan Uskrs.Fotografije s akcije na :

set=a.934732793244797.1073741851.424866574231424&type=3

 

 

U ime Hrvatskih Laburista – Stranke rada Zagrebačke županije i osobno, upućujem Vam srdačne i iskrene čestitke.

Laburisti Zagrebačke županije na Cvjetnicu darivali su svoje sugrađane maslinovim grančicama.

Tradicionalno naši sugrađani znaju gdje i kada u našim općinama i gradovima Laburisti mislie na njih.

Općinski načelnik Općine Križ Marko Magdić jučer je 26.03.2015. godine potpisao ugovor o prodaji zemljišta u Poduzetničkoj zoni Križ I. s Diegom Sartorijem članom uprave trgovačkog društva Stone Gallery d.o.o. iz Rijeke radi izgradnje gospodarskih objekata. Vrijednost kupoprodajnog ugovora iznosi 532.080,00 kuna za ukupnu površinu od 13.302 m2.

Savjet mladih Općine Križ održao svoju konstituirajuću sjednicu na kojoj je za predsjednicu Savjeta izabrana Irena Džinić članica ogranka Križ i za člana Antonio Juričić koordinator Hrvatskih Laburista - Stranke rada Savjeta mladih.

Vjerujem da naši mladi velikim koracima koračaju u budućnost.

Sve najbolje u daljnjem radu želim.

Damir Hrdas

Pred petu godišnjicu postojanja koja se obilježava 27. veljače, Laburisti su u nedjelju 15. veljače na Saboru stranke izabrali novo rukovodstvo.