Predstavljen informativni letak tiskan na Brailleovom pismu (video)

ZAGREB, 24. travnja 2014. (Hina) - Potaknuti predstojećim izborima za Europski parlament, Hrvatski savez slijepih i Hrvatski laburisti – Stranka rada danas su podsjetili na mogućnosti, izazove i prepreke za ravnopravno sudjelovanje i jednakost mogućnosti slijepih osoba u političkim tokovima i participiranju u izborima.

Predstavljen je i informativni letak na braillevom pismu, čije su tiskanje inicirali Hrvatski laburisti.

Letak sadrži informacije o važnosti izbora za EU parlament koji se održavaju 25. svibnja, načinu glasovanja, popis kandidata i kratki životopis kandidata Laburista.

Hrvatski savez slijepih distribuirat će ih i u knjižnice, Udrugu slijepih Zagreb, a elektronskim putem poslat će svim udrugama.

 

 

Pročitavši s letka na brajici da je na izbore za Europski parlament važno izaći jer veliki broj zakona i odluka koje donosi Europski parlament regulira hrvatsko zakonodavstvo i izravno utječe na život svih građana Hrvatske, pa tako i osoba s oštećenjem vida, predsjednik Hrvatskog saveza slijepihVojin Perić ustvrdio je da upravo zbog toga i podržava ovu inicijativu.

Čovjek, naglasio je, pomoću vida konzumira između 85 do 90 posto informacija i ako mu nisu dostupne i ako nema tehnologiju, podršku ili nešto tiskano na brajici, onda to slijep čovjek ne može niti konzumirati.

Istaknuvši da je ovo prvi dokument koji se tiče političkih zbivanja, a tiskan je na brajici, ustvrdio je da nikome ne služi na čast to što u Hrvatskoj ima 6000 slijepih a imaju najmanji doplatak za njegu i pomoć u Europi.

"Albanija, BiH, Srbija i Crna Gora su ispred nas i to višestruko. Nitko ne može reći da je to kriza, to je politička ne-volja", dodao je.

Osvrčući se i na neke druge probleme vezane za položaj slijepih, poput slabih mogućnosti zapošljavanja, Perić je istaknuo potrebu donošenja Zakona o brailleovom pismu i sustavno osiguravanje udžbenika prilagođenih slijepoj djeci.

"Dokle god sustav kao takav ima milostinjski i ubožnički odnos prema osobama s invaliditetom, nemoguće je iskoristiti njihov potencijal i uključiti ih u javni, kulturni ili politički život zajednice i društva", upozorio je.

Predsjednik Hrvatskih laburista - Stranke rada Dragutin Lesar istaknuo je da je njegova stranka inicirala tiskanje informativnog letka na brajici jer su željeli omogućiti slabovidnim i slijepima da budu informirani o strukturi i značaju glasanja i općenito značaju ovih europskih izbora.

Dodao je da je Hrvatska jedina članica Europske unije koja u jednom zakonu na jedinstveni način nije riješila pitanje prava invalidnih osoba te naglasio da politika mora omogućiti puno sudjelovanje i slijepih građana na ravnopravnoj osnovi s drugim ljudima.

 

Oznake:

Vezane vijesti

Dragi  članovi, simpatizeri,prijatelji !

Slaveći s  ponosom ovaj dan  podsjećamo se na trnovit put koji smo morali proći  tijekom duge povijesti  borbe za samostalnost Hrvatske, na branitelje koji su najzaslužniji za ostvarenje sna kojeg su  sanjale  brojne generacije naših predaka.

Zagreb, 14. travnja – Na održanoj 2. Sjednici Predsjedništva Laburista imenovani su povjerenici sedamogranaka, osnovani stručni Odbori, imenovana stručna suradnica za poslove međunarodne suradnje te definirane aktivnosti za podizanje vidljivosti stranke kao i aktivnosti povodom Međunarodnog praznika rada.

Pred petu godišnjicu postojanja koja se obilježava 27. veljače, Laburisti su u nedjelju 15. veljače na Saboru stranke izabrali novo rukovodstvo.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja je dan sjećanja kada se na Kninskoj tvrđavi zavijorila hrvatska zastava.

To je dan prisjećanja na patnju za slobodu naše Hrvatske. To je dan prisjećanja na sve branitelje, nestale, poginule, njihove obitelji i sve one koji su u toj borbi za neovisnost naše države položili svoju žrtvu na oltar domovine.

Vječna ima hvala.

Uz zvuk Internacionale saborski zastupnici danas su sa 80 glasova za i 34 protiv izglasovali novi Zakon o radu protiv kojega su ustali sindikati i oporba jer dodatno obespravljuje radnike.

Potporu ovom zakonu dali su zastupnici Kukuriku koalicije, a protiv su bili zastupnici cijele oporbe, ali i SDSS-a. Na zakon je podnijeto čak 78 amandmana, a Vlada ih je većinu odbila. Čak 36 amandmana podnijeli su Hrvatski laburisti, a Dragutin Lesar poručio je ministru rada Mirandu Mrsiću da ZOR Hrvatska udruga poslodavaca mora proslaviti šampanjcem, a njega imenovati počasnim predsjednikom.

Nansi TIreli koja je prekjučer predložena za v.d. predsjednice Hrvatskih laburista - Stranke rada gostovala je jučer u Dnevniku 4. U petominutnom gostovanju vrlo je jasno odgovorila na sva pitanja te dala do znanja svima da su Laburisti moralni pobjednici Europarlamentarnih izbora. U video prilogu pogledajte cijeli razgovor.

Predsjedništvo Hrvatskih laburista na Sjednici održanoj u četvrtak 29. svibnja sazvalo je za 7. lipnja Nacionalno vijeće Stranke na kojem će tom tijelu predložiti sazivanje izvanrednog Sabora Stranke do kraja listopada te imenovanje saborske zastupnice Nansi Tireli v.d. predsjednicom stranke do Izbornog sabora koji će se održati najkasnije do svibnja 2015. godine.

Potaknuti predstojećim izborima za Europski parlament, Hrvatski savez slijepih i Hrvatski laburisti – Stranka rada danas su podsjetili na mogućnosti, izazove i prepreke za ravnopravno sudjelovanje i jednakost mogućnosti slijepih osoba u političkim tokovima i participiranju u izborima.

Predstavljen je i informativni letak na braillevom pismu, čije su tiskanje inicirali Hrvatski laburist

Suzana Artuković Vuksan, predsjednica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova i članica Hrvatskih labursta - Stranke rada:  "Organizirali smo se jer nam je bilo dovoljno loše, nismo imali drugog izbora, bili smo ogorčeni samovoljom poslodavca koji je kompaniju vodio u propast i rezao nam prava, tako se našla kritična masa koja se odlučila ujediniti i boriti kroz sindikat. Nije se uvijek lako organizirati, teško je okupiti ljude jer imaju različite potrebe, interese i stavove, ali je važno raditi na tome da se prepoznaju zajednički interesi i da se radnici ujedine kako bi svi bili zadovoljni. Dodatan problem je što danas ljudi teže dolaze do posla pa ne znaju granicu do koje te poslodavci mogu gaziti dok se ne pobuniš, a pogotovo je teško ljudima koji zbog rupa u zakonu dugo godina rade na određeno, to je poruka poslodavaca da ne talasamo, tako ljude najlakše drže u šaci."

Hrvatski laburisti – Stranka rada pridružuju se sindikalnom antivladinom prosvjedu u Zagrebu u znak protivljenja novom Zakonu o radu, Zakonu o mirovinskom osiguranju te Zakonu o povremenim poslovima. Stoga pozivamo sve građane da nam se pridruže u četvrtak, 5. prosinca 2013. godine u 9,30 sati na Trgu bana Josipa Jelačića odakle se kreće na Trg Sv. Marka.