Podtlačeni i na nebu i na zemlji - podrška Laburista Zagrebačke županije Sindikatu kabinskog osoblja zrakoplova

Posljednjih nekoliko dana Hrvatska je javnost medijski obavještena o masovnom bolovanju kabinskog osoblja u Croatia airlinesu. Sve je počelo 1. svibnja kada su počeli medijski natpisi o „bijelom štrajku“ i „lažnim bolovanjima“. Nagađanja Uprave Croatia Airlinesa, ministra i premijera da su bolovanja lažna osuđujemo jer takve izjave nisu osnovane i to su čista nagađanja.

Pravo osiguranika na bolovanje utvrđuje izabrani liječnik medicine primarne zdravstvene zaštite u zdravstvenoj ustanovi, odnosno u privatnoj praksi, a najdulje do roka utvrđenog Pravilnikom o rokovima najduljeg trajanja bolovanja ovisno o vrsti bolesti. Nakon proteka navedenog roka, pravo i dužinu trajanja bolovanja utvrđuje ovlašteni liječnik HZZO-a.

Dakle, ukoliko je liječnik medicine primarne zaštite djelatnicima propisao bolovanje smatramo da javne izjave i optužbe koje se ovih dana vrte po medijima nisu opravdane i da su to čiste insinuacije. HZZO je zaprimio prijavu Poslodavca i vrši se kontrola liječnika i pacijenata kako bi se utvrdila vjerodostojnost otvorenih bolovanja. Nemojmo osuđivati unaprijed. Hrvatski laburisti-Stranka rada podružnica Zagrebačke županije polušali su i drugu stranu priče te djelatnicima dajemo podršku kako bi ovakav način ophođenja poslodavaca prema radnicima što prije prestao.

Hrvatski laburisti – Stranka rada
​Podružnica Zagrebačke županije

 

Misli jedne "stjuardese"

Sve što su naše radnice i radnici doživljavali proteklih dana jest mobbing neslućenih razmjera.
Ovakva medijska eksponiranost je nažalost i moguća kad se zovete stjuardesa i ima vas svega 200, u zemlji od 4 milijuna.
Nedavni štrajk Lufthansinih radnika, koji su štrajkali radi povećanja plaće, jedva da je sa par riječi popraćen u domaćem tisku.
Mi koji predlažemo i smanjenje, izloženi smo linču.
Hrvatsko kabinsko osoblje već godinama poziva institucije da rade svoj posao. I nije istina da ne rade, samo sada zadiru u pravo ne samo stjuardesa i stjuarda, već svakog hrvatskog radnika da se razboli, osporava se svakom radniku pravo na liječničku skrb, u krajnju ruku osporavaju pravo liječnika da sam, neovisno i bez pritisaka procijeni da li je netko sposoban za rad ili ne.
Ovo je borba moćnih, zaštićenih, politički podobnih sa nezaštićenom malom skupinom radnika koju će se sada vjerojatno iskoristiti da ih se okrivi za sve što u jednoj državnoj tvrtki ne valja dekadama.
Probajte sada zamisliti da smo 200 radnica u tvornici brava i ključeva. I radimo sve što nam poslodavac zada, izrađujemo potrebne količine, brzinom koja se od nas traži, dolazimo na posao jednako u 4 ujutro kao i u 21 navečer, 3 dana ne odlazimo kućama i svojim obiteljima. Kraj naših postrojenja imamo upravnu zgradu sa 500 zaposlenih koji su ti koji nam nalaze posao i nalažu dinamiku rada.
Jednog dana vam direktor kaže kako je kompanija u problemima, krivi ste najvećim dijelom vi, vas 200, i od vas se očekuje da se odreknete 40% svojih primanja. A oni će u upravnoj zgradi zaposliti još nekoliko konzultanata koji će im pomoći odrediti u čemu je točno problem.
U svakoj kompaniji u ovakvoj situaciji, ispada da je problem uvijek i isključivo radnik. Svakog radnika koji se našao u situaciji da se pobuni i digne glas za sebe, svoje dostojanstvo, svoju vrijednost, proglašava se nekompetentnim, neukim, neradnikom.
Zovemo se Croatia Airlines, ali bismo isto tako se mogli zvati i Staklenici, Dioki, Kamensko, sudbina nam je izgleda ista.
A svima smeta naš glas kojeg neprestano dižemo, a to je, nažalost, jedino što možemo, vikati kako nisu radnici problem, već mnoge i razne uprave koje se smjenjuju i osiromašuju kompaniju najmanje za izdašne otpremnine s kojima odlaze.

Izvor: http://www.skoz.hr/?p=962

NAPOMENA:
Tekst je prenesen uz odobrenje SKOZ-a:

Zahvaljujemo Vam na interesu za prenošenje teksta objavljenog na stranicama Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova.  Autorica teksta je članica sindikata koja je, zbog vlastite sigurnosti, željela ostati anonimna. Sindikat ima dozvolu objaviti i dopustiti prenošenje objavljenog teksta i suglasni smo da ga objavite na vašim stranicama i proširite poruku koja se tiče mnogih građana RH.

Hrvoje Humek
Dopredsjednik SKOZ-aA

Vezane vijesti

Dragi  članovi, simpatizeri,prijatelji !

Slaveći s  ponosom ovaj dan  podsjećamo se na trnovit put koji smo morali proći  tijekom duge povijesti  borbe za samostalnost Hrvatske, na branitelje koji su najzaslužniji za ostvarenje sna kojeg su  sanjale  brojne generacije naših predaka.

Zagreb, 14. travnja – Na održanoj 2. Sjednici Predsjedništva Laburista imenovani su povjerenici sedamogranaka, osnovani stručni Odbori, imenovana stručna suradnica za poslove međunarodne suradnje te definirane aktivnosti za podizanje vidljivosti stranke kao i aktivnosti povodom Međunarodnog praznika rada.

Pred petu godišnjicu postojanja koja se obilježava 27. veljače, Laburisti su u nedjelju 15. veljače na Saboru stranke izabrali novo rukovodstvo.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja je dan sjećanja kada se na Kninskoj tvrđavi zavijorila hrvatska zastava.

To je dan prisjećanja na patnju za slobodu naše Hrvatske. To je dan prisjećanja na sve branitelje, nestale, poginule, njihove obitelji i sve one koji su u toj borbi za neovisnost naše države položili svoju žrtvu na oltar domovine.

Vječna ima hvala.

Uz zvuk Internacionale saborski zastupnici danas su sa 80 glasova za i 34 protiv izglasovali novi Zakon o radu protiv kojega su ustali sindikati i oporba jer dodatno obespravljuje radnike.

Potporu ovom zakonu dali su zastupnici Kukuriku koalicije, a protiv su bili zastupnici cijele oporbe, ali i SDSS-a. Na zakon je podnijeto čak 78 amandmana, a Vlada ih je većinu odbila. Čak 36 amandmana podnijeli su Hrvatski laburisti, a Dragutin Lesar poručio je ministru rada Mirandu Mrsiću da ZOR Hrvatska udruga poslodavaca mora proslaviti šampanjcem, a njega imenovati počasnim predsjednikom.

Nansi TIreli koja je prekjučer predložena za v.d. predsjednice Hrvatskih laburista - Stranke rada gostovala je jučer u Dnevniku 4. U petominutnom gostovanju vrlo je jasno odgovorila na sva pitanja te dala do znanja svima da su Laburisti moralni pobjednici Europarlamentarnih izbora. U video prilogu pogledajte cijeli razgovor.

Predsjedništvo Hrvatskih laburista na Sjednici održanoj u četvrtak 29. svibnja sazvalo je za 7. lipnja Nacionalno vijeće Stranke na kojem će tom tijelu predložiti sazivanje izvanrednog Sabora Stranke do kraja listopada te imenovanje saborske zastupnice Nansi Tireli v.d. predsjednicom stranke do Izbornog sabora koji će se održati najkasnije do svibnja 2015. godine.

Potaknuti predstojećim izborima za Europski parlament, Hrvatski savez slijepih i Hrvatski laburisti – Stranka rada danas su podsjetili na mogućnosti, izazove i prepreke za ravnopravno sudjelovanje i jednakost mogućnosti slijepih osoba u političkim tokovima i participiranju u izborima.

Predstavljen je i informativni letak na braillevom pismu, čije su tiskanje inicirali Hrvatski laburist

Suzana Artuković Vuksan, predsjednica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova i članica Hrvatskih labursta - Stranke rada:  "Organizirali smo se jer nam je bilo dovoljno loše, nismo imali drugog izbora, bili smo ogorčeni samovoljom poslodavca koji je kompaniju vodio u propast i rezao nam prava, tako se našla kritična masa koja se odlučila ujediniti i boriti kroz sindikat. Nije se uvijek lako organizirati, teško je okupiti ljude jer imaju različite potrebe, interese i stavove, ali je važno raditi na tome da se prepoznaju zajednički interesi i da se radnici ujedine kako bi svi bili zadovoljni. Dodatan problem je što danas ljudi teže dolaze do posla pa ne znaju granicu do koje te poslodavci mogu gaziti dok se ne pobuniš, a pogotovo je teško ljudima koji zbog rupa u zakonu dugo godina rade na određeno, to je poruka poslodavaca da ne talasamo, tako ljude najlakše drže u šaci."

Hrvatski laburisti – Stranka rada pridružuju se sindikalnom antivladinom prosvjedu u Zagrebu u znak protivljenja novom Zakonu o radu, Zakonu o mirovinskom osiguranju te Zakonu o povremenim poslovima. Stoga pozivamo sve građane da nam se pridruže u četvrtak, 5. prosinca 2013. godine u 9,30 sati na Trgu bana Josipa Jelačića odakle se kreće na Trg Sv. Marka.