Konstituirajuća sjednica u Sv. Ivan Zelina-neviđeni politički preokret!

U četvrtak, 27.06.2013., u 18 sati održana je konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Sv. Ivana Zeline.
Trebala je to biti samo formalnost jer koalicija sastavljena od vijećnika HDZ-a, HSS-a i HSLS-a imala je većinu, 9 od 17 vijećnika. Prije nekoliko dana održan je i sastanak čelnika svih stranaka gdje je većina upoznala manjinu (SDP, HNS, HSU, DPS i Hrvatski laburisti-Stranka rada) da će oni za predsjednicu Vijeća predložiti HSS-ovu Šteficu Kamenarić-Filipović, za zamjenika Vladu ŽIgrovića (HDZ), a da drugo zamjeničko mjesto prepuštaju oporbi. Bahato su nastupili i u odlučivanju oko sastava odbora Gradskog vijeća, iako je omjer u tom trenutku bio samo 9:8 za njih predložili su da većinski preuzmu sve odbore i oporbi ne ostave ništa.
I onda sjednica! Nakon utvrđivanja kvoruma (bilo je nazočno svih 17 vijećnika), te izbora Mandatne komisije, a nakon što je sjednicu otvorila županijska predstojnica Vlade Hrvatske Katarina Belec, sjednicu je nastavio voditi Vlado Žigrović (HDZ). Ni u snu nije očekivao da će samo nekoliko minuta nakon preuzimanja vođenja sjednice doživjeti nevjerojatan politički šok! Kako je na već spomenutom kolegiju predsjednika stranaka bilo s većinske strane i predloženo, Žigrović je iznio njihov prijedlog da predsjednica bude Štefica Kamenarić-Filipović. I kad je očekivao izglasavanje bez ikakvih problema, HNS-ov vijećnik Dubravko Ponoš iznio je nevjerojatan prijedlog. Grupa vijećnika iz redova SDP-a, HNS-a, HSU-a, DPS-a i Hrvatskih laburista za predsjednicu Vijeća predlaže nikog drugog nego HDZ-ovku Miru Čegec! U tom trenutku nastao je totalni tajac u Gradskom vijeću i konsternacija među redovima HDZ-a, HSS-a i HSLS-a, koja je upotpunjena zahtjevom za tajnim glasovanjem za predsjednika koji je javnim glasanjem podržala, uz 8 manjinskih vijećnika, i Mira Čegec. Tog trenutka sve je bilo jasno! HDZ-ova vijećnica Mira Čegec prešla je na drugu stranu! Teško je bilo gledati šokirana ljubičasto-zelena lica Žigrovića i ekipe koji nisu bili svjesni što im se događa. Tajno glasanje potvrdilo je sve – NOVA (STARA) PREDSJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA JE MIRA ČEGEC, A HDZ, HSS I HSLS OSTAJU U MANJINI.
Nastavak sjednice bio je samo formalnost. Izabrani su i dopredsjednici Gradskog vijeća Željko Lisičak (DPS) i Štefica Kamenarić-Filipović (HSS).
Šok, nevjerica, konsternacija, likovanje!!! To je malo za reći što se dogodilo danas u zelinskom Gradskom vijeću. Nevjerojatno je da su politički „velikani“ Zeline Vlado Žigrović, Štefica Kamenarić Filipović i Filip Ćurko, pod političkom paskom župana Stjepana Kožića doživjeli ovakav politički fijasko, i to od, kako su često govorili, „pušioničara“- pijandura, te nepoznatih i odbačenih ljudi! Ogromna politička pljuska njihovom egu i bahatosti.
Bilo kako bilo, vrlo je vjerojatno da je ovime politička karijera Vlade Žigrovića došla svome kraju. Ni ostali čelnici, sada manjinske koalicije, neće bolje proći. Jer nakon početnog šoka i vjerojatnog optuživanja Mire Čegec za izdaju shvatit će da je greška u njima i njihovoj političkoj bahatosti i naivnosti. Poginuli su od metka koji su ispucali u svoje političke protivnike.
A Mira Čegec i ovog puta pokazala se kao vrlo pragmatičan i vizionarski političar, koji će u suradnji s gradonačelnikom Hrvojem Košćecom za Zelinu zasigurno napraviti velike stvari. Vrlo vjerojatno ne kao članica HDZ-a (teško da će joj to oni oprostiti), ali to joj nije niti važno. Ona je ovom političkom odlukom pokazala onima (čitaj Žigroviću) koji su je omalovažavali i nazivali je ocvalim političarom, tko vodi glavnu riječ u njihovom stranci.
Velika politička mudrost i umijeće mora se svakako ovdje priznati i čelnicima Nove Zeline koji su uspjeli iz nemoguće situacije dobiti većinu u Gradskom vijeću, uz pomoć i podršku vijećnika DPS-a i Laburista.

Dubravko Žilavec 

Vezane vijesti

11. svibanj bio je još jedan u nizu radnih dana za našu kandidatkinju za Europski parlament u gradu Sveti Ivan Zelina. Druženje je proteklo u razgovor sa građanima i upoznavanjem s programom koji će zastupati kao parlamentarka u Bruxellesu.Dala je i opširniju izjavu za lokalne medije.

Uskrs je najveći blagdan kršćanstva, to je dan Uskrsnuća Isusa Krista. U Hrvatskoj je uskrsnoj tradiciji bojanje jaja, takozvanih pisanica. Pisanice su osim simbola života bile i tradicionalan dar, a često su si ih međusobno darivali zaljubljeni s ljubavnim motivima (srca, dva goluba) ili porukama (ovo se jaje za poljubac daje - Međimurje), kako ljubavnim, tako religioznim i čestitkama.

U cijeloj Zagrebačkoj županiji vrijedni članovi ogranaka danas i jučer su pripremali pisanice za svoje sugrađanke i sugrađane. 

Danas je Cvjetnica, uvod u Veliki tjedan. U spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem na Cvjetnicu se održava procesija s blagoslovljenim grančicama masline,

Pod motom "Savjesti čiste biraj laburiste" danas su Hrvatski laburisti predstavili svoju listu za predstojeće izbore za Europski parlament, a prvi na njoj je njihov aktualni europarlamentarac Nikola Vuljanić. Druga na listi je 23-godišnja studentica sociologije iz Križa Monika Bogeljić. 

 

 

Drage dame, danas na Vaš dan, Međunarodni dan žena. Laburisti su Vas obradovali ružama u cijeloj županiji. Podijeljeno je preko 2500 ruža, osmjeha, kolačića, čestitki...

Ulica Bregi, od ulaza s asfalta od Selničke ulice i odvojak Bregi-Baštirka je u vrlo lošem stanju. Pristup mještana svojim kućama , vikendicama i zemljištima izuzetno je otežan. Do njih teško mogu doprijeti i vozila Hitne pomoći, vatrogasaca i Zelinskih komunalija.

Obilne kiše koje su izazvale velike poplave na području kontinentalne Hrvatske nisu zaobišle niti naš grad. Stradala su kućanstva u gradskom četvrtima koje nemaju izgrađenu kanalizaciju i odvodnju otpadnih voda, a takvih je u Zelini čak 86 posto. Tu spada i sam centar grada. Nevjerojatan je i žalostan podatak na je na području našeg grada izgrađeno samo 14 kilometara kanalizacijskog sustava.

Jučer, u 11 sati i 15 minuta gradonačelnik Sv. Ivana Zeline Hrvoje Koščec i direktor Termalne riviere Zelina Rikard Stopfer potpisali su u uredu bilježnice Branke Rački Sporazum o raskidu Koncesijskog ugovora. Tim činom završena je i službeno devetogodišnja mučna priča oko zelinskih bazena.

Hrvatski laburisti Sv. Ivana Zeline inzistirat će da netko za ovih 3 milijuna kuna, koji su nam sada izbijeni iz proračuna, zbog propusta bivše vlasti - odgovara. Ne tražimo krv, ne tražimo glave - tražimo da netko pred institucijama objasni zašto nije radio kako je trebao raditi! Nesposobnost, koja naš Grad košta 3 milijuna kuna, se ne opravdava!
 

Suzana Artuković Vuksan, predsjednica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova i članica Hrvatskih labursta - Stranke rada:  "Organizirali smo se jer nam je bilo dovoljno loše, nismo imali drugog izbora, bili smo ogorčeni samovoljom poslodavca koji je kompaniju vodio u propast i rezao nam prava, tako se našla kritična masa koja se odlučila ujediniti i boriti kroz sindikat. Nije se uvijek lako organizirati, teško je okupiti ljude jer imaju različite potrebe, interese i stavove, ali je važno raditi na tome da se prepoznaju zajednički interesi i da se radnici ujedine kako bi svi bili zadovoljni. Dodatan problem je što danas ljudi teže dolaze do posla pa ne znaju granicu do koje te poslodavci mogu gaziti dok se ne pobuniš, a pogotovo je teško ljudima koji zbog rupa u zakonu dugo godina rade na određeno, to je poruka poslodavaca da ne talasamo, tako ljude najlakše drže u šaci."