Direktan primjer političkog klijentelizma

Kad se u svibnju ove godine po hitnim postupku mjenjao zakon o grobljima u Hrvatskom saboru, naš saborski zastupnik Zlatko Tušak, kritizirao je opravdano izmjenu zakona po kojem se stupanjem na snagu istog, mrtvačnice mogu graditi van groblja. Zakon je donesen i mrtvačnica se počela graditi u Gorici Svetojanskoj, mjestu nedaleko grada Jastrebarskog. U to vrijeme gradonačelnik grada Jastrebarskog bio je sadašnji ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Kao provjereni kadar premijera Milanovića, tim činom dobio je zeleno svijetlo u ostvarivanju svog projekta izgradnje mrtvačnice izvan terena mjesnog groblja koje po starom zakonu nije bilo moguće. I vrapcima na grani je jasno da se tom izmjenom zakona pogodovalo ministru Zmajloviću. Isto tako, svima je potpuno jasno da je mjestu Gorici Svetojanskoj mrtvačnica nužno potrebna i neophodna. Zar je to uopče potrebno naglašavati. Ali...

Je li potrebito graditi mrtvačnicu na glavnom mjesnom trgu?! Je li potrebno utrošiti 3.500.000 kn u mrtvačnicu koja ima cca. 35 ukopa godišnje? I ta činjenica je svima potpuno jasna.

Ako se zna da je Arhitektonski fakultet u Zagrebu napravio studiju o lokaciji izgradnje iste i lokaciju na središnjem mjesnom trgu proglasio potpuno neprihvatljivom i dodao: ''Treba uzeti u obzir činjenicu da će lokacijom mrtvačnice na glavnom gradskom trgu naselja, biti umanjene sadržajne i doživljajne karakteristike prostora koji bi u budućem razvitku i uređenju naselja, trebao imati značaj reprezentativnog javnog i društvenog središta''.

Nakon toga zatraženo je i mišljenje Ministarstva kulture Republike Hrvatske, koje je potvrdilo mišljenje i suglasilo se u iznesenoj studiji Arhitektonskog fakulteta.

31. kolovoza 2012. na svojoj sjednici Zagrebačka nadbiskupija donijela je zaključak kojim ne podržava gradnju mrtvačnice.

Ovim zaključkom Zagrebačka nadbiskupija direktno je prozvala ministarstvo zaštite okoliša i prirode kojem je na čelu famozni Zmajlović.

Gotovo sam siguran da bivša ministrica Holy, ne bi dozvolila ovakvu devastaciju mjesnog trga, ali kako oni političari koji rade u interesu zajednice i misle svojom glavom, nisu podobni i zato su, bivši.

Početkom izgradnje gradilište je ograđeno ogradom, udaljenom tri metra od vatrogasnog doma DVD-a Sveta Jana i tako je onemogućen ulaz i izlaz vatrogasnom vozilu u garažu. Treba li se tome što dodati? Pametnome dosta.

Na jednoj strani imamo protivljenje Arhitektonskog fakulteta, Ministarstva Kulture i Zagrebačke nadbiskupije i s druge strane ministra Zmajlovića.

Pitam se, nije li ovo direktan primjer političkog klijentelizma?!

Na sve ovdje izrečeno Hrvatski laburisti – Stranka rada iznijeli su sve ove podatke na konferenciji za medije 28. kolovoza 2012., a jučer su na tu temu gostovali u emisiji HTV-a ''Hrvatska uživo''.

 

(Damir Hrdas)

Vezane vijesti

Dragi  članovi, simpatizeri,prijatelji !

Slaveći s  ponosom ovaj dan  podsjećamo se na trnovit put koji smo morali proći  tijekom duge povijesti  borbe za samostalnost Hrvatske, na branitelje koji su najzaslužniji za ostvarenje sna kojeg su  sanjale  brojne generacije naših predaka.

Zagreb, 14. travnja – Na održanoj 2. Sjednici Predsjedništva Laburista imenovani su povjerenici sedamogranaka, osnovani stručni Odbori, imenovana stručna suradnica za poslove međunarodne suradnje te definirane aktivnosti za podizanje vidljivosti stranke kao i aktivnosti povodom Međunarodnog praznika rada.

Pred petu godišnjicu postojanja koja se obilježava 27. veljače, Laburisti su u nedjelju 15. veljače na Saboru stranke izabrali novo rukovodstvo.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja je dan sjećanja kada se na Kninskoj tvrđavi zavijorila hrvatska zastava.

To je dan prisjećanja na patnju za slobodu naše Hrvatske. To je dan prisjećanja na sve branitelje, nestale, poginule, njihove obitelji i sve one koji su u toj borbi za neovisnost naše države položili svoju žrtvu na oltar domovine.

Vječna ima hvala.

Uz zvuk Internacionale saborski zastupnici danas su sa 80 glasova za i 34 protiv izglasovali novi Zakon o radu protiv kojega su ustali sindikati i oporba jer dodatno obespravljuje radnike.

Potporu ovom zakonu dali su zastupnici Kukuriku koalicije, a protiv su bili zastupnici cijele oporbe, ali i SDSS-a. Na zakon je podnijeto čak 78 amandmana, a Vlada ih je većinu odbila. Čak 36 amandmana podnijeli su Hrvatski laburisti, a Dragutin Lesar poručio je ministru rada Mirandu Mrsiću da ZOR Hrvatska udruga poslodavaca mora proslaviti šampanjcem, a njega imenovati počasnim predsjednikom.

Nansi TIreli koja je prekjučer predložena za v.d. predsjednice Hrvatskih laburista - Stranke rada gostovala je jučer u Dnevniku 4. U petominutnom gostovanju vrlo je jasno odgovorila na sva pitanja te dala do znanja svima da su Laburisti moralni pobjednici Europarlamentarnih izbora. U video prilogu pogledajte cijeli razgovor.

Predsjedništvo Hrvatskih laburista na Sjednici održanoj u četvrtak 29. svibnja sazvalo je za 7. lipnja Nacionalno vijeće Stranke na kojem će tom tijelu predložiti sazivanje izvanrednog Sabora Stranke do kraja listopada te imenovanje saborske zastupnice Nansi Tireli v.d. predsjednicom stranke do Izbornog sabora koji će se održati najkasnije do svibnja 2015. godine.

Potaknuti predstojećim izborima za Europski parlament, Hrvatski savez slijepih i Hrvatski laburisti – Stranka rada danas su podsjetili na mogućnosti, izazove i prepreke za ravnopravno sudjelovanje i jednakost mogućnosti slijepih osoba u političkim tokovima i participiranju u izborima.

Predstavljen je i informativni letak na braillevom pismu, čije su tiskanje inicirali Hrvatski laburist

Suzana Artuković Vuksan, predsjednica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova i članica Hrvatskih labursta - Stranke rada:  "Organizirali smo se jer nam je bilo dovoljno loše, nismo imali drugog izbora, bili smo ogorčeni samovoljom poslodavca koji je kompaniju vodio u propast i rezao nam prava, tako se našla kritična masa koja se odlučila ujediniti i boriti kroz sindikat. Nije se uvijek lako organizirati, teško je okupiti ljude jer imaju različite potrebe, interese i stavove, ali je važno raditi na tome da se prepoznaju zajednički interesi i da se radnici ujedine kako bi svi bili zadovoljni. Dodatan problem je što danas ljudi teže dolaze do posla pa ne znaju granicu do koje te poslodavci mogu gaziti dok se ne pobuniš, a pogotovo je teško ljudima koji zbog rupa u zakonu dugo godina rade na određeno, to je poruka poslodavaca da ne talasamo, tako ljude najlakše drže u šaci."

Hrvatski laburisti – Stranka rada pridružuju se sindikalnom antivladinom prosvjedu u Zagrebu u znak protivljenja novom Zakonu o radu, Zakonu o mirovinskom osiguranju te Zakonu o povremenim poslovima. Stoga pozivamo sve građane da nam se pridruže u četvrtak, 5. prosinca 2013. godine u 9,30 sati na Trgu bana Josipa Jelačića odakle se kreće na Trg Sv. Marka.