Akcija „Pitajte Vladu“ pri kraju druge faze

Akcija koju su Hrvatski laburisti naslovili „Pitajte Vladu“ doprinos je poticanju neposredne demokracije u Hrvatskoj. Načelo što više razine neposredne demokracije i odlučivanja građana u postupak donošenja odluka koje se donose u njihovo ime, što znači i mogućnost građana da provjeravaju dužnosnike i komuniciraju s njima, temelj je naše politike. Akcija „Pitaj Vladu“ jedan je od načina opredmećenja tog načela.

Prva faza akcije bilo je prikupljanje pitanja. Oblikovali smo formular na kojem su građani mogli naznačiti kojem se ministru obraćaju, mogli su oblikovati pitanje (ili dati temeljne natuknice za pitanje) i dati svoju adresu, ako žele da im se odgovor ministra pošalje. Prikupljeno je oko 4000 pitanja širom Hrvatske, što na štandovima što osobnim  kontaktom aktivista po sustavu „od vrata do vrata“. Pokazalo se da građani imaju što pitati ministre, da žele saznati stavove vlasti i njihove mogućnosti rješevanja problema, a da im, zapravo, nedostaje način kako se obratiti izvršnoj vlasti. Naime, ministarstva u načelu odgovaraju na upite građana (naglašavam, u načelu), ali to zna potrajati mjesecima, a upiti se znaju i zagubiti u labirintima administracije.

S pitanjima saborskih zastupnika nije tako. Postoji jasna odredba u Poslovniku o radu Hrvatskog Sabora koja kaže da zastupnik ima pravo postaviti pismeno pitanje ministru i da je ministar dužan odgovoriti na to pitanje u roku od 30 dana. Pitanje se, prema Poslovniku upućuje preko predsjednika Sabora i ako odgovor ne stigne na vrijeme predsjednik Sabora dužan je intervenirati i ukoriti ministra. To se rijetko događa i na pitanja ministarstva uglavnom odgovaraju promptno.

Čitavu našu akciju temeljili smo upravo na ovim odredbama Poslovnika. Prikupljena pitanja smo sortirali po temama (ministarstvima) i podijelili između naših šest zastupnika. Time je završena prva faza akcije.

Nakon toga, svaki zastupnik grupirao je pisma po temama koje bi se mogle pokriti jednim pitanjem i na taj smo način značajno smanjili broj pitanja. Tako grupirana pitanja građana pokušali smo poopćiti kako bi pokrila sve ono što građani žele znati i poslali u proceduru, odnosno uputili ministrima.

Postoje jasna i konkretna pitanja koja ne spadaju ni u kakvu zajedničku skupinu i njih smo obrađivali pojedinačno. Kad počnu dolaziti odgovori upućivat ćemo ih poštom građanima na njihove kućne adrese.

Nažalost, neke adrese (od do sada obrađenih oko 450) su tako nečitke da ih je gotovo nemoguće odgonetnuti i autorima tih pitanja nećemo moći poslati nikakav odgovor.

Napraviti ćemo što možemo da svaki građanin koji je postavio pitanje (i potpisao se) dobije odgovor.

Prethodno smo izdvojili pitanja koja nisu bila potpisana, a bilo ih je oko 500. Naravno da građani koji  nisu napisali svoju adresu neće dobiti pisani odgovor.

Neka od njih zastupnici će postaviti kao svoja osobna pitanja ministrima, a neka su tako formulirana (najčešće osobno i uvredljivo) da s njima ne možemo napraviti ništa.

Isto tako, neka potpisana pitanja tako su općenita (Što vi to tamo radite? Kada će nam biti bolje? Milanoviću, što Čačić radi u Vladi?), uvredljiva, nisu u nadležnosti Vlade već sudova, DORH-a ili lokalne samouprave, upućena su strankama ili predsjednicima stranaka (ne ministrima) ili su povijesnog tipa (ustaše, partizani, četnici, domobrani...). Neka su konstatacije o stanju, ne pitanja. I takva smo pitanja izdvojili, njih oko 800, a svaki pitatelj dobit će odgovor s obrazloženjem Laburista na svoju kućnu adresu. Neka od njih moći ćemo iskoristiti u političkom radu, a neka jednostavno – ne.

Naravno, pitanja smo morali oblikovati u skladu s odredbama i praksom procedure u Saboru. To uglavnom znači da smo ih morali kratiti i uz svako napisati obrazloženje u par rečenica. Zvuči jednostavno, ali nije sasvim lako smisliti par stotina obrazloženja u desetak dana. Teme su razne, od najopćenitijih, do sasvim konkretnih, za neke su potrebne i konzultacije s ljudima koji temu znaju detaljnije i tome slično. Kako god, taj posao je u najvećem dijelu obavljen, pisma se odašilju na adrese ministarstava i time se završava druga faza akcije. Procjenjujemo da će biti oko 600 pisanih pitanja a po dobijanju odgovora biti će poslani na oko 2200 adresa.

Treća faza akcije bit će prikupljanje odgovora i slanje na adrese građana koji su postavili pitanja. Dolazi ljeto i mala je šansa da će baš sva ministarstva biti jako ažurna, posebno kad dobiju odjednom stotinjak različitih pitanja. Zato i ne treba očekivati da će ova faza završiti u roku od 30 dana, kako Poslovnik nalaže. Realno, zadnji odgovori mogli bi doći do početka studenog. U svakom slučaju, nećemo čekati, kako koji odgovor stigne slat ćemo ga (zajedno s kopijom pitanja) građanima na njihove kućne adrese.

Četvrta i završna faza bit će analiza pristiglih odgovora. Na našim ćemo stranicama objaviti precizne podatke o broju poslanih pitanja, broju građana čije sugestije i upiti stoje iza tih pitanja, broju i pravovremenosti odgovora, kao i naše ocjene sadržajnosti i otvorenosti odgovora.

Napravili smo akciju kakvu još nitko u Hrvatskoj nije – uspostavili smo (preko naših saborskih zastupnika) izravnu vezu građana i ministara i omogućili građanima da u razumnom roku dobiju odgovore na svoja pitanja. Koliko su ti odgovori pošteni, to ovisi o drugoj strani – našim ministrima.

Napomena: do sada postavljena pitanja možete naći u dokumentima Kluba zastupnika Hrvatskih laburista, gdje se i inače objavljuju svi dokumenti vezani uz rad kluba.

-- Nikola Vuljanić

Vezane vijesti

Dragi  članovi, simpatizeri,prijatelji !

Slaveći s  ponosom ovaj dan  podsjećamo se na trnovit put koji smo morali proći  tijekom duge povijesti  borbe za samostalnost Hrvatske, na branitelje koji su najzaslužniji za ostvarenje sna kojeg su  sanjale  brojne generacije naših predaka.

Zagreb, 14. travnja – Na održanoj 2. Sjednici Predsjedništva Laburista imenovani su povjerenici sedamogranaka, osnovani stručni Odbori, imenovana stručna suradnica za poslove međunarodne suradnje te definirane aktivnosti za podizanje vidljivosti stranke kao i aktivnosti povodom Međunarodnog praznika rada.

Pred petu godišnjicu postojanja koja se obilježava 27. veljače, Laburisti su u nedjelju 15. veljače na Saboru stranke izabrali novo rukovodstvo.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja je dan sjećanja kada se na Kninskoj tvrđavi zavijorila hrvatska zastava.

To je dan prisjećanja na patnju za slobodu naše Hrvatske. To je dan prisjećanja na sve branitelje, nestale, poginule, njihove obitelji i sve one koji su u toj borbi za neovisnost naše države položili svoju žrtvu na oltar domovine.

Vječna ima hvala.

Uz zvuk Internacionale saborski zastupnici danas su sa 80 glasova za i 34 protiv izglasovali novi Zakon o radu protiv kojega su ustali sindikati i oporba jer dodatno obespravljuje radnike.

Potporu ovom zakonu dali su zastupnici Kukuriku koalicije, a protiv su bili zastupnici cijele oporbe, ali i SDSS-a. Na zakon je podnijeto čak 78 amandmana, a Vlada ih je većinu odbila. Čak 36 amandmana podnijeli su Hrvatski laburisti, a Dragutin Lesar poručio je ministru rada Mirandu Mrsiću da ZOR Hrvatska udruga poslodavaca mora proslaviti šampanjcem, a njega imenovati počasnim predsjednikom.

Nansi TIreli koja je prekjučer predložena za v.d. predsjednice Hrvatskih laburista - Stranke rada gostovala je jučer u Dnevniku 4. U petominutnom gostovanju vrlo je jasno odgovorila na sva pitanja te dala do znanja svima da su Laburisti moralni pobjednici Europarlamentarnih izbora. U video prilogu pogledajte cijeli razgovor.

Predsjedništvo Hrvatskih laburista na Sjednici održanoj u četvrtak 29. svibnja sazvalo je za 7. lipnja Nacionalno vijeće Stranke na kojem će tom tijelu predložiti sazivanje izvanrednog Sabora Stranke do kraja listopada te imenovanje saborske zastupnice Nansi Tireli v.d. predsjednicom stranke do Izbornog sabora koji će se održati najkasnije do svibnja 2015. godine.

Potaknuti predstojećim izborima za Europski parlament, Hrvatski savez slijepih i Hrvatski laburisti – Stranka rada danas su podsjetili na mogućnosti, izazove i prepreke za ravnopravno sudjelovanje i jednakost mogućnosti slijepih osoba u političkim tokovima i participiranju u izborima.

Predstavljen je i informativni letak na braillevom pismu, čije su tiskanje inicirali Hrvatski laburist

Suzana Artuković Vuksan, predsjednica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova i članica Hrvatskih labursta - Stranke rada:  "Organizirali smo se jer nam je bilo dovoljno loše, nismo imali drugog izbora, bili smo ogorčeni samovoljom poslodavca koji je kompaniju vodio u propast i rezao nam prava, tako se našla kritična masa koja se odlučila ujediniti i boriti kroz sindikat. Nije se uvijek lako organizirati, teško je okupiti ljude jer imaju različite potrebe, interese i stavove, ali je važno raditi na tome da se prepoznaju zajednički interesi i da se radnici ujedine kako bi svi bili zadovoljni. Dodatan problem je što danas ljudi teže dolaze do posla pa ne znaju granicu do koje te poslodavci mogu gaziti dok se ne pobuniš, a pogotovo je teško ljudima koji zbog rupa u zakonu dugo godina rade na određeno, to je poruka poslodavaca da ne talasamo, tako ljude najlakše drže u šaci."

Hrvatski laburisti – Stranka rada pridružuju se sindikalnom antivladinom prosvjedu u Zagrebu u znak protivljenja novom Zakonu o radu, Zakonu o mirovinskom osiguranju te Zakonu o povremenim poslovima. Stoga pozivamo sve građane da nam se pridruže u četvrtak, 5. prosinca 2013. godine u 9,30 sati na Trgu bana Josipa Jelačića odakle se kreće na Trg Sv. Marka.