Sažeto o Hrvatskim laburistima - Stranci rada

Zalažemo se za pravdusocijalnu jednakostdostojanstvo svakoga građanina, bez obzira na njegovu vjersku, nacionalnu, spolnu, političku pripadnost ili usmjerenje.

Cilj Stranke je zaštita radnika, borba za interese onih od kojih su sve stranke digle ruke ili ih se sjete jedino uoči izbora. Sve dosadašnje vlasti štitile su prije svega kapital i kapitaliste, gurajući rad i radnike u podređen, drugorazredan položaj. Radnik je nezaštićen a rad podcijenjen.

Svojim smo djelovanjem odlučili štititi radnike, nezaposlene i umirovljenike, beskompromisno se boreći za njihova prava, protiv nepravde, korupcije, nepotizma, rasprodaje zemljišta, voda, infrastrukture, otoka, obale, sustava za prijenos energenata te državne imovine svim dopuštenim, demokratskim sredstvima.

Hrvatska treba biti uistinu neovisnademokratska i slobodna. A mogu li biti građani slobodni a država neovisna i demokratska ako smo svi ovisni o vjerovnicima, ako smo u dužničkome ropstvu, ako tijekovima novca upravljaju oni koji brinu za svoje a ne za dobro Hrvatske?
 

Preuzmite letak:

Letak 1  Letak 2

 

Zašto Hrvatski laburisti - Stranka rada

U 20 godina hrvatskoga višestranačja nije obavljena niti jedna važna reforma, primjerice: mirovinska, zdravstvena, reforma pravosuđa, javne uprave, lokalne samouprave...

U 20 godina sve su vlasti uspješno uništavale domaću proizvodnju i poticale uvoz loše robe. U 20 godina sve su vlasti uspješno radile na tome da danas Hrvatska ne može prehraniti sebe ni nekoliko mjeseci.

U 20 godina nije se učinilo gotovo ništa da turizam uistinu postane izvozna djelatnost a ne da većinu hrane hotelijeri uvoze.

U proteklih 20 godina stvarala se svijest da je rad sramota te da je društveno prihvatljivije obogatiti se bez rada, na tuđi račun, stjecati bogatstvo bez ulaganja i znanja.

U 20 godina društvo se uspješno podijelilo na šačicu privilegiranih i, naravno, bogatih te na većinu siromašnih građana drugoga reda, prema kojima se poslodavci odnose kao prema nužnom zlu. Umjesto društveno odgovornog poticalo se društveno neodgovorno vlasništvo kojemu je jedini cilj i zadaća stvaranje (ekstra)profita.

U 20 godina sudovi su pretvoreni u interesne institucije, škole svih razina umjesto da postanu „tvornice znanja" pretvaraju se u trgovačka društva.

U 20 godina se izgrađivao sustav u kojemu nije važno znati već pripadati, u kojemu se više cijeni podobnost nego sposobnost.

U 20 godina tzv. gospodarske i političke elite su nesmetano pljačkale ili pljačku dopuštale. Gradio se sistem u kojemu nije važno je li premijer pošten, služi li premijer narodu iliga vara i laže. Društvo jednakih mogućnosti, društvo jednake pravde za sve, društvo socijalne pravde tek je mrtvo slovo na papiru. Hrvatski laburisti-Stranka rada počinju s djelovanjem kako bi svem tom nepoštenju, svem tom lopovluku, svoj toj nepravdi, svem tom siromaštvu, svim tim nejednakostima rekli: DOSTA!

Osnovali smo stranku koja će se ne samo boriti već i IZBORITI za vrijednosti, poštenje, rad i adekvatno vrednovanje rada, za znanje te društvo jednakih mogućnosti.

 

Tko su Hrvatski laburisti - Stranka rada

Prvo će nas se pokušati svrstati. Čak da nas se i ne pita tko smo i što smo. E, pa, čujte: nećemo robovati ideologijama, ne smatramo da se treba iscrpljivati u borbi lijevih s desnima već svu snagu treba upotrijebiti na borbu protiv zla, protiv nepoštenja, izrabljivanja, pljačke, nepotizma te uništavanja nacionalnog dobra.

Mi smo hrvatska stranka, ali ne, naravno, samo po nazivu već opredjeljenju. Nije nam svejedno kakva je i čija je Hrvatska država, tko njom i iz kojeg centra upravlja.

Hrvatska treba biti uistinu neovisna, demokratska i slobodna. A mogu li biti građani slobodni a država neovisna i demokratska ako smo svi ovisni o vjerovnicima, ako smo u dužničkome ropstvu, ako tijekovima novca upravljaju oni koji brinu za svoje a ne za dobro Hrvatske?

Hrvatske laburiste-Stranka rada čine ljudi kojima je stalo do pravde, socijalne jednakosti, dostojanstva svakoga građanina bez obzira na njegovu vjersku, nacionalnu, seksualnu, političku pripadnost ili orjentaciju.

Hrvatski laburisti su borci protiv nepravde. A najveće nepravde učinjene su upravo radnicima, ljudima koji žive od svojega rada. Nećemo dopustiti da radnici rade a ne primaju plaću. Nećemo dopustiti da kapitalisti koji ne isplaćuju plaće ostanu nekažnjeni. Nećemo dopustiti da se uništava hrvatska privreda i svakoga dana na ulice tjeraju tisuće radnika. Sposobnošću, znanjem, poštenjem i odgovornošću mijenjati ćemo najprije ponašanje u politici a potom i u društvu.

 

Što žele Hrvatski laburisti - Stranka rada

Ono što i većina građana Hrvatske; stvoriti društvo u kojem će svim građanima biti zajamčen dostojanstven život. Društvo bez ideoloških predrasuda.

Društvo bez vjerskih predrasuda. Društvo slobodnih pojedinaca. Društvo u kojemu su mediji slobodni. Društvo u kojemu se može raditi.

Društvo u kojemu se može živjeti od rada. Društvo koje vodi brigu i dužnu pažnju prema djeci i osobama treće dobi. Društvo koje štiti manjine. Društvo zajamčenih vjerskih sloboda. Društvo u kojemu nema privilegiranih.

Društvo koje će pravovremeno kazniti neodgovornu vlast. Društvo u kojem će novac i nekretnine imati pokriće u plaćenome porezu. Društvo koje politika neće dijeliti ideologijama, ratovima i mitovima.

Društvo koje će čuvati vrijednosti Domovinskog rata. Društvo koje će poštovati svoju tradiciju i kulturu, svoj jezik i znamenite ljude.